reklama

Lajčák změnil svůj postoj navzdory tomu, že kromě parlamentu se proti migračnímu paktu OSN vyslovila i slovenská vláda, která také nesouhlasila s vysláním slovenského zástupce na nadcházející mezivládní konferenci o paktu. Lajčák samotný dokument OSN i účast Slovenska na zmiňované konferenci obhajoval.

"Chci oznámit, že jsem přijal rozhodnutí pokračovat ve výkonu mandátu ministra zahraničních věcí a evropských záležitostí, v tomto smyslu podniknu v nejbližší době potřebné kroky," uvedl Lajčák.

Změnu svého postoje Lajčák zdůvodnil podporou, které se mu dostalo kromě jiných také od vrcholných politiků Slovenska, a také nadcházejícím předsednictvím Slovenska v Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Proti Lajčákově demisi se dříve vyslovil například premiér Peter Pellegrini, který se ministra v otázce paktu OSN ale nezastal. Prezident Kiska zase tvrdil, že Slovensko by nemělo ztratit tak kvalitního ministra a diplomata světové úrovně, jakým je Lajčák. Hlava státu dříve v tomto týdnu odložila rozhodnutí o Lajčákově demisi s odůvodněním, že chce nechat prostor k jednáním ministra zahraničí s premiérem.

Někteří ústavní právníci v minulosti zpochybňovali možnost, zda je prezident oprávněn odmítnout demisi ministra nebo zda může člen vlády podanou demisi odvolat. Jiní odborníci na ústavní právo obě možnosti připustili.