reklama

Záběry čtvrtečního policejního zásahu z města Mantes-la-Jolie nedaleko Paříže, při němž byli studenti přinuceni klečet u zdi s rukama za hlavou, vyvolaly kritiku veřejnosti i některých politiků.

Studentské protesty jsou spjaté se současnou vlnou demonstrací vyvolanou takzvaným hnutím žlutých vest, která z původního nesouhlasu se zvýšením daně na pohonné hmoty přerostla do projevů celospolečenské nespokojenosti. Francouzské úřady v obavách z opakování násilností, které zachvátily zemi minulou sobotu, nasadily do ulic tisíce policistů.

Ti dnes dohlíželi na demonstraci několika tisícovek studentů, kteří se poprvé od začátku protestů vypravili do ulic francouzské metropole. Mladí lidé, kteří demonstrovali mimo jiné kvůli nesouhlasu s reformou systému maturitních zkoušek, volali po demisi prezidenta Macrona. Pařížské protesty se zatím podle francouzských médií obešly bez větších násilností.

Naproti tomu ve čtvrtek bylo podle francouzských médií zadrženo přes 700 mladých lidí, často při násilných střetech se strážci pořádku.

List Le Monde zveřejnil záběry z města Mantes-la-Jolie ležícího několik desítek kilometrů severozápadně od centra Paříže, na kterých je vidět více než stovka studentů, které policisté se zbraněmi v rukou přinutili klečet či sedět na zemi před školou s rukama za hlavou. Na video bouřlivě reagovalo mnoho Francouzů na sociálních sítích a v médiích se k němu vyjádřili i někteří politici.

"Ty záběry mě šokovaly," řekl podle deníku ministr školství Jean-Michel Blanquer, podle něhož by policie měla zasahovat proti studentům pouze nutným a odpovídajícím způsobem. Při zásahu bylo podle AFP zadrženo 152 studentů dvou zdejších škol.

Místní policejní prefekt uvedl, že navzdory drsně působícím obrázkům nebyl žádný student zraněn nebo vystaven nepřípustnému zacházení.

Média označují současnou vlnu násilností za nejhorší od protestů z roku 1968. Úřady kvůli ohlášeným sobotním protestům povolaly do akce 89.000 příslušníků pořádkových složek, z toho 8000 jich bude nasazeno v Paříži, kde budou mít strážci zákona k dispozici i 12 obrněných transportérů.