Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

AI je v šoku: V Jižním Súdánu popravují i děti, drastickým způsobem

Armáda Jižního Súdánu
Armáda Jižního Súdánu
Foto: Pixabay

Lidskoprávní organizace Amnesty International (AI) obvinila Jižní Súdán, že čím dál častěji uděluje trest smrti. Jen za letošek bylo popraveno oběšením sedm lidí, včetně dítěte. Dalších 342 jich na vykonání rozsudku čeká.

"Nejmladší stát světa si osvojil tuto zastaralou a nelidskou praktiku a popravuje lidi, dokonce i děti, v době, kdy zbytek světa od tohoto odpudivého způsobu trestu upouští," uvedla v dnešním prohlášení AI. "Prezident Jižního Súdánu musí přestat podepisovat rozkazy k popravě a přestat porušovat základní právo na život."

Momentálně čeká v Jižním Súdánu na popravu 342 odsouzenců, což je více než dvakrát tolik, než kolik jich bylo v době získání nezávislosti v roce 2011. Mezi čekajícími na smrt jsou i školní žáci, kterým v době rozsudku nebylo ani 15 let, a také kojící matka.

Jihosúdánská vláda obvinění AI odmítá. Podle ní od roku 2011, kdy bylo vyhlášeno moratorium na vykonávání poprav, nebyl popraven vůbec nikdo.

Podle AI v roce 2017 vyneslo rozsudky smrti 53 států a 23 z nich soudně popravilo nejméně 993 lidí. Nejvíce poprav se uskutečnilo v Číně, Íránu, Saúdské Arábii, Iráku a Pákistánu. Z celkového počtu 195 států více než stovka zemí trest smrti zrušila.

Jižní Súdán získal nezávislost na Súdánu v roce 2011. O dva roky později vypukla v zemi občanská válka, která trvá dodnes. O život v ní přišlo na 400.000 lidí a třetinu všeho obyvatelstva vyhnaly boje z domovů.

Témata:  Jižní Súdán popravy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy