Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Socialisty povede do eurovoleb Nizozemec Timmermans

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Stranu evropských socialistů (PES), která tvoří v Evropském parlamentu druhou největší frakci, povede do květnových voleb jako vedoucí kandidát Frans Timmermans. Strana o tom dnes rozhodla aklamací na svém kongresu v Lisabonu, informovala agentura DPA. Bývalý nizozemský ministr zahraničí je od roku 2014 místopředsedou Evropské komise pod vedením Jeana Claudea Junckera.

Sedmapadesátiletý Timmermans se postaví především kandidátovi Evropské lidové strany (EPP), která tvoří v europarlamentu nejsilnější frakci. Od počátku listopadu je jím Němec Manfred Weber. Například Aliance evropských konzervativců a reformistů (ACRE) už dříve svou hlavní tváří pro volby do Evropského parlamentu učinila českého europoslance ze ODS Jana Zahradila, evropští Zelení do boje vyslali Němku Franzisku Kellerovou a Nizozemce Base Eickhouta.

Postavení vedoucích kandidátů činí z Webera, Timmermanse a dalších prakticky nominanty na post předsedy Evropské komise, který po volbách opustí Jean-Claude Juncker.

O pozici vedoucího kandidáta evropských socialistů a demokratů, k nimž se řadí i ČSSD, se původně chtěl ucházet rovněž slovenský místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Na počátku listopadu se ale své kandidatury vzdal ve prospěch Timmermanse. Uvedl tehdy, že s ním chce úzce spolupracovat.

Vzhledem k tomu, že byl Timmermans jediným kandidátem, nemuselo se hlasovat jako v případě lidovců, kteří vybírali mezi předsedou europarlamentní frakce Weberem a bývalým finským premiérem Alexanderem Stubbem.

Timmermans už dříve řekl, že květnové volby do Evropského parlamentu budou těmi nejdůležitějšími od chvíle, kdy byli europoslanci v roce 1979 poprvé voleni v přímé volbě. Podle něj bude hlasování "bojem o samotnou duši Evropy". Varoval především před narůstajícím nacionalismem.

Témata:  EU Nizozemí Frans Timmermans

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy