reklama

Pozornost britských novinářů se tak soustředila například na účastníka pochodu proti "brexitové zradě", který si s sebou přinesl maketu šibenice s uvázanou smyčkou. Reportérovi deníku The Guardian muž řekl, že provaz je pro premiérku Theresu Mayovou, protože zrádci "takhle končí".

Politický komentátor listu Financial Times Sebastian Payne na twitteru uvedl, že akce UKIP se účastnilo kolem 3000 lidí. "Mnozí byli fanoušci UKIP, ale mnozí byli fanoušci Tommyho Robinsona. Přijetí hlavní hvězdy se nedalo srovnávat s odezvou na mluvčí, kteří vystoupili s projevy o armádě nebo migraci," napsal.

Účastníci manifestace za tvrdý brexit pochodovali s transparenty namířenými zejména proti Mayové a dohodě o odchodu z EU, o které mají v úterý hlasovat britští poslanci. "Je to totálně falešná dohoda a chceme přejít na pravidla Světové obchodní organizace," řekla The Guardian 72letá Madeleine Jenkinsová ze severovýchodního předměstí Londýna. Dodala, že "nechceme patřit ke komunistickému státu", čímž měla zřejmě na mysli EU.

Protidemonstrace přilákala do centra britské metropole rovněž tisíce lidí, kteří odsuzovali rasismus a fašismus. Jejich vzkazy byly adresovány hlavně Robinsonovi (skutečným jménem Stephen Yaxley-Lennon), který je někdejším vůdcem krajně pravicové strany Anglická obranná liga (EDL). Tohoto "protiislámského aktivistu" nedávno šéf UKIP Gerard Batten jmenoval poradcem strany, kvůli čemuž ji opustila řada členů včetně zakladatele a nejznámějšího představitele Nigela Farage.