reklama

Popkov měl "patologické nutkání zabíjet", uvádí se v rozsudku. Byl uznán vinným i z toho, že deset svých obětí znásilnil, a odsouzen k druhému doživotnímu trestu.

Bývalý policista vraždil v letech 1992 až 2007 v okolí města Angarsk. Poprvé byl odsouzen v roce 2015 za zavraždění a znásilnění 22 žen. Následně se doznal k dalším 59 vraždám, ale policie mu tři z těchto vražd nebyla s to prokázat.

Ještě jako policista se podílel na vyšetřování některých zločinů, které sám spáchal, aby odvrátil podezření. Zatčen byl v roce 2012 ve Vladivostoku po rozsáhlém vyšetřování, které se opíralo hlavně o testy DNA majitelů aut, jejichž pneumatiky odpovídaly stopám na místech činu.

Popkov se proti verdiktu hodlá odvolat, uvedla s odkazem na žalobce Alexandra Škiněva agentura Interfax. "Prohlásil, že hodlá podat odvolání. Nejspíš je nespokojen s rozhodnutím soudu odebrat mu hodnost podporučíka, což jej zbavuje práva dostávat penzi," řekl Škiněv.

Popkov byl podle něj smířen s doživotím, ale doufal, že si uchová policejní hodnost a penzi 24.000 rublů (asi 8200 Kč), protože aktivně spolupracoval s vyšetřovateli. Nicméně 14 obětí se až dosud identifikovat nepodařilo.

Někdejší policista se označoval za "čističe" a tvrdil, že zabíjel jen ženy, které vedly "nevázaný způsob života". To ale podle vyšetřovatelů neodpovídalo skutečnosti: do svého auta zval všechny dívky a ženy, které se vracely pozdě domů. Nejméně tři zločiny spáchal ve službě a s použitím hlídkového vozu.

V roce 1994 byl v jihoruském Novočerkassku popraven bývalý učitel Andrej Čikatilo (57), když byl jako "rostovský zabiják" uznán vinným z mimořádně krutých vražd 52 lidí - 21 chlapců, 14 děvčat a 17 žen. Jeho nejmladší oběti bylo sedm let. Vyšetřovatelé jej podezírali z 65 vražd, části těl některých ze svých obětí dokonce pojídal.

Alexandru Pičuškinovi, odsouzenému v říjnu 2007 na doživotí, bylo prokázáno 48 vražd převážně mužů, které v Moskvě páchal od roku 1992. Po zatčení v červnu 2006 se doznal dokonce k 63 vraždám. Prý plánoval celkem 64 vražd, aby každá připadla na jedno políčko šachovnice. Pičuškinovi se přezdívalo "bitcevský maniak" podle lesoparku na okraji Moskvy, kde většinu vražd spáchal, anebo také "šachovnicový vrah".