Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střelba v brazilské katedrále si vyžádala pět mrtvých

Brazilská vlajka
Brazilská vlajka
Foto: Pixabay

Při střelbě v katedrále ve městě Campinas na jihovýchodě Brazílie dnes přišlo o život pět lidí. Mezi mrtvými je i střelec, který masakr ukončil před oltářem tím, že zbraň obrátil sám proti sobě. Tři lidé byli zraněni a převezeni do nemocnic, informovala agentura DPA. Motiv činu není znám; policie zahájila vyšetřování.

Podle německé agentury čin, který se odehrál ve státě São Paulo, otřásl Brazílií v době, kdy nově zvolený prezident Jair Bolsonaro oznámil, že usnadní přístup ke zbraním. Krajně pravicový bývalý voják se domnívá, že se tak posílí bezpečnost obyvatel.

V kostele se konala mše, když do něj vtrhl útočník s pistolí a revolverem. "Většina lidí tady byli důchodci, nevinní, a on střílel po všech. Bylo to strašné, velká tragédie," řekl deníku O Globo svědek události Alexandre Moraes.

"V této chvíli hluboké bolesti počítáme s modlitbami vás všech," uvedla místní katolická arcidiecéze na facebooku.

Příští brazilský prezident Bolsonaro se chystá po svém nástupu do úřadu 1. ledna liberalizovat zákon o držení zbraní. "Ještě víc než vlastní život chrání zbraně svobodu národa," řekl nedávno v televizním rozhovoru.

Brazílie čelí vlně násilí. Loni bylo podle DPA v největší zemi Latinské Ameriky zabito více než 63.000 lidí.

Témata:  Brazílie zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.