reklama

Oettinger, který Česko ani jeho premiéra přímo nejmenoval, prohlásil, že od 2. srpna v rámci nového rozpočtového nařízení schváleného europarlamentem nebyly z evropských programů dotčenému členskému státu vyplaceny žádné prostředky a že tento stav potrvá, dokud z pohledu Evropské komise právní situace nebude uspokojivá a konflikt zájmů nebude odstraněn. Komisař přitom hovořil při projednávání bodu nazvaného "Střet zájmů a ochrana rozpočtu EU v České republice".

Podle informací ČTK omezení dopadlo jen na společnosti Agrofertu. "Evropská komise neplánuje proplácet dotace firem skupiny Agrofert v rámci zemědělské i kohezní politiky do vyjasnění situace v auditech, které mají začít v lednu," řekl ČTK dobře informovaný zdroj z Evropské komise, který si přál zachovat anonymitu.

"Už je to jasné a můžu potvrdit, že se jedná pouze o platby týkající se Agrofertu," sdělila pro denikn.cz Oettingerova mluvčí.

Problému se dnes věnoval mimo jiné i český europoslanec Stanislav Polčák (STAN), který nejasnosti označil za pochopitelné, neboť v Česku jsou podle něj zájmy státu již dlouho zaměnitelné se zájmy Agrofertu.

Od kanceláře předsedkyně kontrolního výboru europarlamentu Ingeborg Grässleové se nicméně Polčák dozvěděl, že k zastavení plateb z evropského rozpočtu dochází ve vztahu k celé České republice. "Požádal jsem o konfirmaci Komisi. Byl by to bezprecedentní krok a jen stěží uvěřitelné poškození zájmů ČR ze strany jejího premiéra," dodal europoslanec.