reklama

Deník se odvolal na dopis Savčenkové, který dnes přečetl předseda soudu, posuzujícího celý případ. Savčenková uvedla, že není fyzicky schopná zúčastnit se dnešního jednání, protože trpí závratěmi, částečnou ztrátou zraku a sluchu a silnou dušností, činící chůzi bolestivou. Požádala proto o odročení soudu na příští týden, aby měla čas se zotavit. Soudce ji podle deníku vyhověl a soudní přelíčení odročil na pondělí 17. prosince.

Savčenková vyhlásila hladovku 5. prosince, aby tak protestovala proti nátlaku, který na ni a jejího obhájce vykonává tajná služba. Po šesti dnech oznámila, že zhubla o sedm kilogramů a že hladovku ukončí 13. prosince, protože prý již donutila úřady k ústupkům.

Savčenková je ve vazbě od letošního března, kdy ji ukrajinské úřady obvinily z plánování útoku na parlament. Použít k tomu údajně chtěla granáty a automatické zbraně. Politička obvinění odmítá jako snahu prezidenta Petra Porošenka zbavit se před březnovými volbami silných oponentů.

Někdejší důstojnice ukrajinského vojenského letectva se stala národní hrdinkou poté, co ji jako dobrovolnici zajali na východě země proruští separatisté a předali Rusům. Savčenková strávila dva roky v ruském vězení, kde také několikrát hladověla. Po propuštění v roce 2016 se stala ukrajinskou poslankyní; vládu v Kyjevě viní z nekompetence a korupce.