Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Statistiky migrantů se hodně proměnily. Kdo touží po lepším životě v EU?

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Kdo v posledních měsících žádá o azyl v Evropě? Statistikám pro některé možná překvapivě nedominují migranti z afrických zemí, ale ze států Blízkého východu. O ochranu tak stále častěji žádají například Turci.

Agentura AP s odkazem na Azylový úřad Evropské unie (EASO) uvádí, že lidé z Íránu a Turecka stále častěji žádají o mezinárodní ochranu v některé ze zemí EU.

Úřad v úterý uvedl, že „Írán a Turecko jsou v posledních pěti měsících jedněmi z TOP pěti zemí původu". Podle statistik o azyl v EU v říjnu požádalo 3170 Íránců, což je nejvíce za poslední dva roky.

Více než třetina žadatelů z Íránu, jehož ekonomika je už léta v krizi kvůli mezinárodním sankcím zavedeným kvůli jadernému programu této země, v posledním půl roce ochranu skutečně obdržela.

V říjnu bylo také zaznamenáno 2880 žádostí o azyl podaných tureckými občany. Během posledních šesti měsíců získalo status uprchlíka přibližně 44% tureckých žadatelů.

EASO uvádí, že v říjnu požádalo o azyl více než 60 500 lidí což je letos nejvyšší měsíční údaj. Většina z žadatelů byla státními příslušníky Sýrie, Afghánistánu a Iráku. 

Například ministerstvo vnitra sousedního Rakouska ale před několika dny uvedlo, že letos žádá o azyl výrazně méně lidí než loni. V období od ledna do listopadu letošního roku úřady obdržely v souhrnu 12.529 žádostí, což je pokles o 45,9 procenta oproti stejnému období loňského roku. 

Většina letošních žadatelů pochází ze Sýrie, častými zeměmi původu jsou také Afghánistán a Írán. Základní podporu nyní rakouský stát poskytuje 44.105 žadatelům a azylantům.

Německo pak oznámilo, že rodinní příslušníci běženců, kteří v zemi získali takzvanou doplňkovou ochranu, nemají zdaleka takový zájem přestěhovat se do spolkové republiky, jak očekávaly zdejší úřady. Ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) začátkem roku řekl, že jich může být až 300.000, do začátku listopadu se jich ale přihlásilo jen 44.763. 

Témata:  uprchlíci Turecko Írán

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.