Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Airbus postaví v Maďarsku novou továrnu. Dodávky půjdou do 150 zemí světa

Airbus Helicopters: vrtulník H225M
Airbus Helicopters: vrtulník H225M
Foto: Anthony Pecchi

Společnost Airbus Helicopters a Maďarsko podepsaly dohodu o průmyslové spolupráci na dlouhodobých projektech v oblasti letectví. Nejprve se zaměří na výrobu některých vysoce přesných mechanických dílů pro dynamické systémy vrtulníku. Projekt je součástí rozvojového programu ozbrojených sil Zrinyi 2026, který má podpořit snahu Maďarska o nezávislou obranu.

„Toto partnerství je v souladu se strategií evropské spolupráce v Airbusu a demonstruje naše úsilí urychlit spolupráci s jednou z nejrychleji rostoucí evropských ekonomik,“ řekl Bruno Even, CEO společnosti Airbus Helicopters. „Projekt vznikl díky zkušenostem a inovacím v maďarském průmyslu, které budou nyní součástí celosvětového dodavatelského řetězce společnosti Airbus."

Cílem dohody je výstavba zcela nové továrny společnosti Airbus. Nový podnik se ze začátku zaměří na výrobu mechanických součástek, které budou montovány do různých vrtulníků Airbus, které jsou provozovány ve více než 150 zemích světa. Dohoda rovněž využije místní dodavatelský řetězec, jehož úkolem bude například povrchová úprava.

Maďarsko je dlouholetým zákazníkem pro civilní i vojenské produkty společnosti Airbus, které zde našly širokou škálu uplatnění. Maďarské ministerstvo obrany v poslední době zakoupilo 36 helikoptér: 20 kusů H145M a 16 kusů H225M. Dále vlastní dvě letadla A319. WizzAir, jedna z největších evropských leteckých společností, provozuje velkou flotilu více než 100 letounů Airbus a dalších 260 má předobjednaných.

Témata:  Airbus Helicopters: vrtulník H225M Airbus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy