Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN potvrdila globální pakt o migraci, Česko bylo proti

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Valné shromáždění OSN dnes většinou 152 hlasů potvrdilo globální pakt o migraci. Proti hlasovalo pět zemí, podle agentury AP to bylo Česko, Maďarsko, Izrael, Polsko a USA. Dalších 12 zemí se zdrželo. Český hlas proti paktu potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO).

#UNGA adopted #GlobalCompactForMigration with 152 votes in favor. It will be now called #MarrakeshCompact pic.twitter.com/wKuFkrv4Ol

— Maria Khrenova (@ErizoCom) 19. prosince 2018

Právně nezávazný globální pakt o migraci má zajistit bezpečnou, řízenou a legální migraci, řada zemí včetně České republiky jej však odmítá. AP upozornila, že ve VS OSN pro dnešní usnesení hlasovalo méně zemí, než v marockém městě Marrákeši 10. prosince, kde jej předběžně přijalo 164 zemí.

Pakt má za cíl mimo jiné řešit i to, proč lidé migrují, jak je chránit, jak je v nových zemích integrovat nebo jak umožnit jejich návrat domů. Babiš na twitteru uvedl, že Česká republika hlasovala proti paktu, tak jak slíbila. "Držíme naši strategii proti ilegální migraci. A nepřijmeme ani jednoho migranta," napsal český premiér.

Jednání o globální dohodě začala v důsledku migrační krize v Evropě v roce 2015, která byla největší uprchlickou krizí od druhé světové války. Příliv migrantů vyvolal v Evropě strach z cizinců a nacionalistické nálady.

Toto pondělí VS OSN drtivou většinou přijalo globální pakt o uprchlících, který rozšiřuje současný mezinárodní právní rámec o běžencích. Proti hlasovaly pouze Spojené státy a Maďarsko, Česká republika právně nezávazný dokument podporující mezinárodní spolupráci podpořila. Tento dokument se liší od globálního paktu o migraci, který Valné shromáždění schválilo dnes.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) migrace EuroZprávy.cz Andrej Babiš Česká republika

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy