reklama

Americký prezident Donald Trump ve středu řekl, že „islámský stát“ je v Sýrii poražen. Ke stahovaní 2 000 amerických vojáků už údajně začalo. Francouzská ministryně obrany Florencie Parlyová napsala na svém Twitteru, že džihádistické milice „islámského státu nebyla dosud z mapy odstraněna“. Podle ní musí být musí být „konečně poražena vojensky“. Nebezpečí džihádistických milicí by nemělo být podle ní ignorováno, neboť zůstává hrozbou i bez svého území.

Francie se účastní svými vzdušnými silami a dělostřelectvem kolem 1 1000 vojáků v Iráku a Sýriie v rámci mezinárodní koalici proti islamistickým milicím. Vedle logistické podpory, kterou zajišťuje, navíc disponuje zvláštními silamy na podporu kurdských bojovníků. „Pro tuto chvíli samozřejmě zůstáváme v Sýrii, protože otázka boje proti islámskému státu zůstává zásadní otázkou,“ řekla Parlyová v televizi Cnews. „Každý máme své priority, důležité je mít tu svou a mít prostředky, abych ji uskutečnili,“ dodala.

Kurdové se v Sýrii obávají, že Turecko po odchodu Američanů následně rozšíří útoky také proti nim. Varovali před možným masový exodem bývalých bojovníků. Abdel Karim Omar, mluvčí vojenské aliance syrských demokratických sil (SDF), zmínil, že tito bývalí džihádisté by se mohli stát „velkým problémem“ pro své domácí země. Odmítl, že existují plány na úmyslné propuštění stoupenců islámského státu.

Francouzská diplomacie se v těchto „hodinách a dnech“ snaží zjistit přesný kalendář amerického odchodu, informoval agenturu Reuters diplomatický zdroj. „Pokud je to opravdu tak vážné, jak to vypadá, bude to seriózní problém pro nás a pro Brity, neboť z operačního pohledu, koalice nefunguje bez Spojených států,“ upřesnil francouzský diplomat.