Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Matka upálila dceru kvůli špatné volbě manžela. Ten promluvil o tom, jak k tragédii došlo

Oheň, ilustrační fotografie
Oheň, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Láhaur – Světem před několika dny otřásl případ otřesné vraždy ze cti, kdy matka svázala svou dceru a zaživa ji upálila. Vše kvůli tomu, že neuposlechla rodinu a vzala si muže, kterého kterého milovala. Právě on teď promluvil a poodhalil zákulisí celé tragédie.

Pákistánka Zeenat Rafiqová (18) byla přivázána vlastní matkou k posteli, polita petrolejem a upálena zaživa. Vzepřela se totiž příbuzným a vzala si svého přítele Hassana Khana (19). Ten teď otevřeně promluvil pro server Daily Mail.

Mladík, který pracuje jako mechanik, uvedl, že rodina dívky byla velmi zlá. „Její matka ji často bila pro nic za nic. Věděla, že mezi námi něco je, a jednou ji za pomoci bratra tak zbila, že měla na hlavě tři stehy," vypráví mladý vdovec. Právě to byl den, kdy se pár rozhodl, že uteče a proti vůli rodiny se vezme.

„Opravdu mě hodně bolelo, když přišla zbitá. Přál jsem si jít k ní domů a zbít jejího bratra za to, že ji tak zřídil, ale Zeenat a moji přátelé mi to vymluvili," vzpomíná. Přátelé mu prý říkali, aby rodinu požádal o její ruku, Zeenat ho však opakovaně varovala, že její příbuzní k tomu souhlas nedají. Tak se rozhodli pro sňatek u soudu.

„V den, kdy jsme utekli, byla zneužita, na nose a rtech měla krev. Byla v nouzi a požádala mě, abych ji vzal pryč a oženil se s ní," říká Khan. To se také stalo. Už čtyři dny po svatbě však novomanžele vypátrala matka dívky, její bratranec a další členové rodiny. Ti chtěli, aby se Zeenat vrátila domů, aby jí mohli uspořádat řádnou svatbu. Tvrdili, že mnozí členové rodiny ještě neví, že pár utekl a tak prý chtěli čest dívky napravit.

Zeenat nebyla ochotna vrátit se domů, mladík se také bál, že jí rodina ublíží. Jeden z jejich strýců se však zaručil za její bezpečí. „Ujistili nás, že během pár dní dohodnou manželství s mými příbuznými a přáteli a pak mi Zeenat předají. Po jednání mezi oběma rodinami jsme souhlasili a dovolili jí, aby s matkou odešla. Zeenat se to ale moc nelíbilo," uvedl pro list Pákistánec.

Po dvou dnech však dívka svému manželovi volala, že rodina nemá v plánu slovo dodržet a že by proto chtěla, aby ji odvedl. Khan se však rozhodl jednat podle dohody a počkat smluvených osm dní. A pak dívku upálili. Hlavním důvodem nesouhlasu s tímto vztahem byl fakt, že Khan byl etnicky Paštun, zatímco Zeenat byla Pandžábka.

Poté, co dívka zemřela, vyběhla její matka na ulici a před všemi sousedy křičela, že svou dospívající dceru zabila, aby neudělala ostudu celé rodině. Tím, že si vzala svého přítele Zeenat podle matky spáchala zločin, který musel být napraven.

Tamní policie potvrdila, že dívka byla upálena ve středu asi v 9:00 tamního času. Potvrdila také výpověď Khana, podle které rodina dívky původně slíbila, že novomanželům do osmi dnů uspořádá opravdovou svatební oslavu dle tamních zvyků. K tomu už ale nedošlo.

Matka Khana také uvedla, že rodina dívky slíbila, že „dívce nebude zkřiven ani jeden vlásek". „Mluvili jsme s jejím strýcem, slíbil, že ji přivede. A my jsme mu věřili," vzpomíná. „Šli jsme do jejího domu, ale už byla mrtvá, Její spálené tělo shodili dolů ze schodů," uvedl mladík, který svou ženu po 11 dnech manželství musel pohřbít. Pitva prokázala, že dívka měla kouř v plicích, znamená to tedy, že byla ještě naživu, když ji rodina zapálila. 

Sestra mrtvé dívky Shazia uvedla, že si za to může sama, protože se vzepřela vůli matky. Dodala však, že matku přesvědčovala, aby se Zeenat zpřetrhala vazby, ale aby ji nezabíjela. Otec dívek prý zemřel před několika lety a od té doby se vztahy mezi matkou a dcerou zhoršili. „Naše matka byla kvůli neposlušnosti dcery zoufalá, protože měla pocit, že v její domácnosti není člověk, který by pevně držel otěže," vypráví.

Témata:  Pákistán vražda oheň

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy