Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa truchlí kvůli katastrofě na Karvinsku. Kondolence poslal Tusk, Juncker i Orbán

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera velmi zarmoutila zpráva o čtvrtečním důlním neštěstí na Karvinsku, při němž zemřelo 13 horníků. Šéf unijní exekutivy to uvedl v dnešním prohlášení. Myslí na rodiny obětí i na lidi v Česku a také v Polsku, odkud pochází většina mrtvých. Hlubokou soustrast rodinám mrtvých horníků vyjádřil také předseda Evropské rady Donald Tusk. Kondolence zazněly také z Budapešti a Bratislavy.

"Jste dnes v našich myšlenkách a srdcích," uvedl na twitteru Tusk, který sám pochází z Polska.

Wyrazy najgłębszego współczucia dla rodzin górników, którzy zginęli w tragicznej katastrofie w kopalni w Karwinie. Nasze myśli i serca są dziś z Wami.

— Donald Tusk (@donaldtusk) 21. prosince 2018

Šéf Evropské komise Juncker složil hold všem horníkům za "odvahu a obětavost, kterou každý den prokazují". Ocenil zároveň práci záchranářů, kteří zasahují v dole ČSM na Karvinsku.

Mes pensées vont aux familles et aux proches des victimes de la tragédie qui est survenue dans une mine de charbon en Tchéquie. Je veux aussi rendre hommage à tous les mineurs, à leur courage et à leur dévouementhttps://t.co/Gv6PSwIC5R

— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) 21. prosince 2018

Své kondolence zaslal svým protějškům do Česka a Polska maďarský premiér Viktor Orbán. "Sdílíme smutek polského a českého národa a modlíme se za rodiny obětí, jakož i za brzké uzdravení zraněných," napsal Orbán podle agentury MTI.

Své "nejhlubší sympatie pozůstalým a všem našim přátelům a sousedům v České republice a v Polsku" vyjádřil slovenský prezident Andrej Kiska.

Témata:  Jean-Claude Juncker Donald Tusk Andrej Kiska výbuch metanu v dole OKD na Karvinsku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy