reklama

Vanilka nad zlato, dalo by se říct. Ještě v roce 2013 stála půlkilogramová sklenice čistého vanilkového extraktu zhruba 23 dolarů (518 korun) , dnes vyšplhaly ceny až k 90 dolarům, tedy přes 2000 korun. V letošním roce byla vanilka dokonce krátkou dobu dražší než stříbro.

Co za tím stojí? Především světový nedostatek vanilky. Bouře na Madagaskaru totiž zničily velkou část úrody této plodiny, africký ostrovní stát je přitom producentem až 80 % světových zásob. Velké továrny zároveň zvýšily poptávku po vanilce. Nové rostliny navíc potřebují několik let, než začnou dostatečně plodit.

V České republice vzrostla cena jednoho vanilkového lusku během tří let na dvojnásobek. Místo dřívějších 50 korun zaplatíme dnes rovnou stovku, někdy i víc. V době Vánoc a pečení cukroví je nedostatek vanilky velkým problémem, někteří lidé tak sahají po vanilínových náhražkách.

Nedostatečné množství na trhu se však týká i jiných plodin. Východoafrická Keňa kupříkladu v letošním roce přerušila vývoz avokád, jejichž ceny v zemi stouply až čtyřnásobně. Poptávku po avokádu nedokázaly naplňovat ani mnohé australské supermarkety, kde jednu dobu stálo v přepočtu téměř 130 korun.

Zmiňovaná Keňa je momentálně až šestým největším vývozcem avokád na světě, více než poloviční podíl na trhu má Mexiko. Cena jednoho avokáda se v Česku pohybuje kolem 30 až 40 korun a drasticky růst by přes veškeré problémy neměla. Některé britské a irské restaurace dokonce s mexickým avokádem končí. Odmítají financovat činnost drogových kartelů, které vlastní plantáže.

Čím dál populárnější je u českých kuchařů i cizrna, které byl letos rovněž na celosvětovém trhu nedostatek. Cena hummusu, což je kaše z rozmačkané cizrny, vzrostla až o třetinu. V Česku se cena půlkilogramového balení cizrny pohybuje okolo 30 korun, tato luštěnina je častým základem mnohých diet.

Příčina nedostatku těchto dvou plodin na trhu je zřejmá: extrémní sucho. To letos postihlo i většinu České republiky, u nás kvůli němu po Novém roce porostou ceny pečiva, brambor, mrkve či cibule, což se rovněž promítne do cen druhotných produktů, které se ze zmíněných zemědělských plodin vyrábí.