Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po požáru v solném dolu na Uralu devět mrtvých, lidé neměli šanci přežít

doly
doly
Foto: Pixabay

Ruští záchranáři dnes našli těla všech devíti pracovníků, kteří při sobotním požáru uvízli v šachtě solného dolu v uralském Solikamsku. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na krizový štáb, působící na místě neštěstí.

"Pro vyproštění devíti stavbařů z šachty se udělalo vše, co bylo možné. Šest pokusů (záchranářů) dostat se k nim překazily plameny," uvedl gubernátor Permského kraje Maxim Rešetnikov. Současně vyjádřil soustrast pozůstalým a přislíbil jim pomoc.

Ještě dříve vedoucí záchranářů Alexej Pestov novinářům řekl, že k místu v hloubce 365 metrů, kde uvízlo devět lidí se nelze dostat "kvůli deformacím v konstrukci šachty, pokračujícímu požáru a hustému dýmu". Podle agentury Interfax se záchranářům v noci na dnešek nepodařil ani šestý pokus proniknout k pohřešovaným, a tak se vrátili na povrch. Chybělo jim prý překonat posledních 20 metrů.

Posléze záchranáři podnikli další sestupy do šachty, našli však již jen mrtvá těla. Z požáru podle správy dolu zbývají k uhašení už jen jednotlivá ohniska.

Šachtu zachvátil požár v sobotu. Ze 17 lidí, kteří v té době na místě pracovali, se osmi podařilo dostat na povrch. Z kritické situace vyvázli bez zranění. Ostatní sice byli podle agentury Interfax vybaveni osobními kyslíkovými přístroji, ale čas, kdy mohli pobývat v zamořeném prostoru, mezitím uplynul. Extrémní teploty v místě neštěstí navíc neklesaly.

Důl, který patří ruské společnosti Uralkalij, se nachází v Permském kraji asi 1500 kilometrů na severovýchod od Moskvy. Těží se v něm chlorid draselný, který se používá zejména k výrobě umělých hnojiv. V době propuknutí požáru se v šachtě prováděly betonářské práce, které zajišťovala externí firma.

Správa dolů uvedla, že požár nezpůsobil výbuch metanu, jak spekulovala ruská média. Oheň zachvátil stavební konstrukce usnadňující průchod svislými úseky šachty.

Témata:  doly Rusko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy