Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamisté v Kábulu vystříleli vládní budovu: Bilance pondělního teroru je děsivá

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Nejméně 43 lidí zahynulo podle nové bilance při pondělním útoku ozbrojenců na vládní objekt v afghánské metropoli Kábulu, uvedlo dnes tamní ministerstvo zdravotnictví. Dalších 29 lidí bylo zraněno, upřesnila jeho mluvčí dřívější odhady. Byl to tak jeden z nejkrvavějších atentátů v hlavním městě Afghánistánu od začátku roku. K činu se zatím nikdo nepřihlásil.

Ozbrojenci v pondělí napadli komplex budov, kde sídlí afghánské ministerstvo veřejných prací a ministerstvo práce a sociálních věcí. U jedné z budov nejprve sebevražedný atentátník odpálil své auto naplněné výbušninami, načež do budovy vtrhli další útočníci.

Ozbrojenci během útoku vzali jako rukojmí desítky lidí a osm hodin sváděli boj s členy bezpečnostních sil. Někteří zaměstnanci se zabarikádovali ve svých kancelářích, další ozbrojenci zastřelili. Příslušníkům bezpečnostních složek se nakonec podařilo osvobodit více než 350 civilistů.

Po útoku bylo v objektu nalezeno 43 mrtvých, z toho tři těla patří podle afghánského ministerstva zdravotnictví ozbrojencům, kteří byli zneškodněni během pondělních bojů. O život přišlo také 39 civilistů a jeden policista.

At least 43 people were killed, and 10 others were wounded after a group of attackers stormed a government building in #Kabul on Monday, spokesman for Ministry of Public Health, Wahid Majrooh confirmed. #AfghanistanTOLOnews pic.twitter.com/18dIS95koj

— Omid Deedar (@omid_deedar) 25. prosince 2018

"Vtrhli dovnitř a na každého stříleli. Stříleli i přes zavřené dveře. Pokud jim někdo přišel do cesty, zastřelili ho," popsal dnes útok podle agentury AP vládní zaměstnanec Abdul Džalíl, který při útoku utrpěl zranění.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podezření ale padá na islamistické hnutí Tálibán či místní pobočku teroristické organizace Islámský stát (IS), které v posledních letech provedly v Afghánistánu mnoho útoků na vládní cíle.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid nicméně agentuře AFP řekl, že "nemá s útočníky nic společného".

Témata:  teroristické útoky v Afghánistánu Afghanistán EuroZprávy.cz Islámský stát

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy