reklama

K nejznámějším Gimbelovým textům patří Killing Me Softly with his Song, které zpívala Roberta Flacková, Fugees a další, Happy Days ze stejnojmenného televizního seriálu či anglická verze Dívky z Ipanemy.

"Norman Gimbel byl nadaný a plodný textař, který bude mnoha přátelům a fanouškům velmi chybět," uvedla na svých webových stránkách nahrávací společnost BMI.

Norman Gimbel se narodil v Brooklynu a svou kariéru zahájil s hudebními vydavateli Davidem Blumem a Edwinem Morrisem. K jeho prvním úspěchům patří text k hitu Andyho Williamse Canadian Sunset v roce 1956. Nejvíce se proslavil prací pro film a televizi. Psal písně pro populární seriály jako Laverne & Shirley, Wonder Woman a H.R. Pufnstuf.

Gimbel také spolupracoval například s broadwayským skladatelem Morrisem Charlapem na muzikálech Whoop-Up a The Conquering Hero nebo přeložil z francouzštiny do angličtiny slavná Paraplíčka ze Cherbourgu.

Dlouhodobá spolupráce se skladatelem Charlesem Foxem jim v roce 1973 vynesla cenu Grammy za píseň Killing Me Softly with his Song. V roce 1997 získal Oscara za nejlepší původní píseň It Goes Like It Goes, kterou zpívala Jennifer Warnesová ve filmu Norma Raeová. V roce 1984 byl Gimbel uveden do Síně slávy.

Norman Gimbel po sobě zanechal syny Tonyho a Petera a dcery Nelly a Hannah. Tony, který řídí společnost Words West, dříve Normans Music Publishing, se svým otcem spolupracoval 25 let.