Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina odstartovala předvolební kampaň, Porošenko prohrává

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Bývalý ukrajinský ministr ochrany životního prostředí Ihor Ševčenko dnes - v úvodní den oficiální volební kampaně - jako první předložil ústřední volební komisi dokumenty potřebné pro to, aby se zaregistroval jako kandidát na prezidenta. Oznámila to agentura Interfax-Ukrajina. Ukrajinci budou volit hlavu státu 31. března.

Volební kampaň potrvá 90 dnů. Další zájemci o prezidentský úřad mají na podání dokumentů čas do 3. února, pak má do 8. února včetně následovat registrace kandidátů, připomněl list Ukrajinska pravda.

O prezidentský úřad se může ucházet ukrajinský občan starší 35 let a ovládající ukrajinštinu. Podmínkou také je, aby v zemi prožil deset let před dnem voleb.

Podle nejnovějšího průzkumu agentury Rejting žebříček favoritů nadále vede bývalá premiérka Julija Tymošenková s podporou téměř 21 procent dotázaných, zatímco stávající prezident Petro Porošenko je s jedenáctiprocentní podporou na třetí příčce; mezi političku a politika se vklínil herec Volodymyr Zelenskyj. Porošenko nicméně vede v "antiratingu": polovina Ukrajinců pro něj za žádných okolností nehodlá hlasovat.

Politologové nicméně předpovídají, že do druhého kola prezidentských voleb postoupí kromě Tymošenkové právě Porošenko, a to i díky bodům, které mu ještě může přinést vytvoření sjednocené ukrajinské církve.

"Skoro polovina Ukrajinců nevidí politické vůdce, kteří by dokázali efektivně řídit zemi," poznamenala Ukrajinska pravda k poznatkům sociologů z průzkumů.

Témata:  Ukrajina Julija Tymošenková Petr Porošenko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy