Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Silvestrovský útok muslima v Manchesteru? Zřejmě trpí psychickou poruchou, říká policie

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Britská policie se domnívá, že muž, který na Silvestra pobodal v centru Manchesteru tři lidi, trpí psychickou chorobou a patrně jednal sám. Na pětadvacetiletého mladíka byla uvalena vazba na základě zákona o duševním zdraví, informovala dnes agentura AP. Policie nicméně dál případ vyšetřuje jako terorismus.

Zadrženého útočníka vyšetřil lékař, který vyjádřil pochybnosti o mužově psychickém zdraví, uvedla manchesterská policie. "Vyšetřování protiteroristické policie nicméně pokračuje," zdůraznila. Dodala, že muž se nyní nachází v jednom zabezpečeném zdravotnickém zařízení. Později oznámila, že detektivové jsou si téměř jistí, že muž neměl komplice. Přesto ještě prověřují, zda jej k činu někdo nenavedl nebo mu nepomáhal.

Muž, jehož totožnost policie nezveřejnila, v pondělí večer pobodal na nádraží Victoria v centru severoanglického města kuchyňským nožem tři osoby - muže, ženu a policistu. Muž a žena - oba ve věku mezi 50 a 60 lety - jsou stále v nemocnici. Policista, který utrpěl bodné zranění na rameni, byl po ošetření z nemocnice propuštěn. Podle svědků z místa činu útočník křičel "Alláh" a "Ať žije chalífát".

Social media footage of the suspect shouting "Allah Akbar" as he was taken into the police van after stabbing three people (Man, woman and a police officer) at #Manchester #Victoria station pic.twitter.com/7m2w0w90su

— News_Executive (@News_Executive) 1. ledna 2019

Nádraží, kde se útok stal, leží v těsném sousedství multifunkční arény, kde se v roce 2017 odpálil Brit libyjského původu a zabil 22 lidí na koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové.

Stupeň ohrožení Británie terorismem zůstává na druhém nejvyšším stupni, který označuje situaci za "vážnou". Atentát je tak podle zpravodajců "vysoce pravděpodobný".

Témata:  Velká Británie Manchester City napadení policie Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy