Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spoušť v Nizozemí: Obří loď ztratila náklad, příboj ho vyplavil na pláže

Velké vlny
Velké vlny
Foto: Pixmac

Zřejmě v důsledku nepříznivého počasí ztratila obří nákladní loď plující Severním mořem nejméně 270 kontejnerů s nákladem, které pak začal příboj odnášet k plážím ostrovů na severu Nizozemska. Informuje o tom dnes místní televize RTL, která se odvolává na informace pobřežní stráže. K břehům ostrovů Terschelling, Vlieland a Ameland donesly vlny tisíce předmětů - od hraček, přes velkoplošné televize až po součásti automobilů.

"Kam se podíváte, tam leží nějaké věci. Celá pláž je plná, jsou tady i nerozbalené výrobky IKEA. Všichni to všechno sbírají, na pláži je možná 200 džípů s vozíky," popsal situaci na Terschellingu Rimbaud Laperre, který je tam na návštěvě u rodiny.

Kontejnery převážela loď MSC ZOE plující pod panamskou vlajkou. V roce 2015, kdy byla výroba lodi dokončena, se plavidlo zařadilo mezi největší nákladní lodě na světě. Může vézt náklad až 19.000 kontejnerů. Alespoň 270 jich podle nizozemské pobřežní stráže spadlo z paluby nedaleko německého ostrova Borkum, mořské proudy a vítr pak některé z nich donesly až k nizozemským ostrovům.

Mocht iemand zijn stoelen kwijt zijn ... #vlieland #msczoe #jutten pic.twitter.com/4dTExKMvnT

— Vincent van Dijk (@MVvanDijk) 2. ledna 2019

Fotografie na webu RTL ukazují vyplavené dřevěné židle, boty, oblečení, hračky nebo komponenty aut. Je vidět i muž, jak odnáší na pevninu televizi zabalenou v polystyrenu. Nezvyklý úkaz podle místních médií přitáhl na pláže stovky lidí. "Na Terschellingu je to skutečná zlatá horečka, lidé tady šílí!" řekl Laperre.

Dag @JYSKnl, jullie bestelling van kleden is aan land gekomen op #Vlieland #strandjutten pic.twitter.com/kVpyk8Z6Oz

— Frank Sarton (@FrankSarton) 2. ledna 2019

Pobřežní stráž ale před prozkoumáváním vyplavených kontejnerů varuje. Nejméně ve třech kovových boxech, které se odpoledne stále nacházely na hladině Severního moře, byly totiž v barelech převáženy chemikálie, které by pro člověka mohly být nebezpečné.

Témata:  Nizozemí lodní nehody lodní doprava

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy