reklama

Ministr Mattis oznámil svou rezignaci v prosinci krátce poté, co americký prezident Donald Trump rozhodl o stažení svých vojsk ze Sýrie. Mattis původně plánoval ve funkci setrvat do konce února, Trump jej ale s platností od 1. ledna nahradil dřívějším náměstkem Patrickem Shanahanem. Tento týden oznámila odchod ze své pozice také mluvčí Pentagonu Dana Whiteová.

"Po dvou letech v Pentagonu jsem se rozhodl, že je správný čas na to vrátit se do soukromého sektoru," uvedl ke své rezignaci dosavadní personální šéf ministerstva obrany Sweeney. Dodal, že pro něj bylo ctí sloužit po boku kolegů z resortu.

Brent Colburn, který v Pentagonu zastával vysokou funkci pod prezidentem Barackem Obamou, řekl webu Axios, že v "normálních dobách" by na odchodu personálního šéfa po odstoupení ministra obrany nebylo nic mimořádného. Dodal však, že "tohle nejsou normální časy". "Se všemi mezerami ve vedení v této budově a se vší tou nejistotou ohledně budoucího vedení, tohle jenom zhorší rostoucí pocit nestability v instituci, jejíž úspěch je založen na předvídatelnosti," uvedl Colburn.