Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maskovaní útočníci si počkali na šéfa brémské AfD, způsobili mu vážná zranění

Policie Německo
Policie Německo
Foto: INT

Poslance a šéfa regionální odbočky Alternativy pro Německo (AfD) v Brémách Franka Magnitze napadla v pondělí v podvečer skupina útočníků a způsobila mu těžká zranění. Policie vychází z toho, že útok na vedoucího představitele protiimigrační strany měl politické pozadí. Podobně brutální napadení politiků je ve spolkové republice výjimečné.

Čin se podle policie odehrál kolem 17:20 na Goethově náměstí nedaleko historického centra přístavního města Brém. Trojice zamaskovaných mužů Magnitze podle prohlášení AfD mlátila dřevěnou tyčí, až ztratil vědomí. I když už ležel na zemi, kopali ho hlavy. Rozsah zranění politika, který se zotavuje v nemocnici, je patrný z fotografie, kterou na twitteru zveřejnil šéf strany Jörg Meuthen.

Das ist Frank #Magnitz, MdB der #AfD. Er wurde vorhin von mehreren Angreifern in Bremen halbtot geschlagen.Im Moment bin ich so erschüttert, dass ich mich außerstande sehe, dies weiter zu kommentieren. Ich werde mich morgen zu diesem feigen und widerwärtigen Anschlag äußern. pic.twitter.com/fBjRbgthHU

— Prof. Dr. Jörg Meuthen (@Joerg_Meuthen) 7. ledna 2019

Útok vedle AfD, která hovoří o atentátu a černém dni pro demokracii, odsoudili i zástupci dalších stran. Ministr zahraničí za sociální demokracii (SPD) Heiko Maas na twitteru uvedl, že násilí nikdy nemůže být prostředkem politických sporů a je přitom úplně jedno, proti komu míří.

Gewalt darf niemals ein Mittel der politischen Auseinandersetzung sein - völlig egal, gegen wen oder was die Motive dafür sind. Dafür gibt es keinerlei Rechtfertigung. Wer ein solches Verbrechen verübt, muss konsequent bestraft werden.#Magnitz https://t.co/iRs6lfNQyx

— Heiko Maas (@HeikoMaas) 8. ledna 2019

Podobně reagoval i jeden z dlouhodobě nejtvrdších kritiků AfD Cem Özdemir ze strany Zelených. "Kdo bojuje nenávistí s nenávistí, nechá na konci zase zvítězit nenávist," poznamenal.

Protestní strana se v posledních měsících stala například v Sasku terčem několika útoků - většinou šlo o poškození jejích kanceláří. Ve čtvrtek dokonce před kanceláří AfD v saském Döbelnu vybuchla nálož.

Témata:  Německo napadení AfD policie Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.