reklama

Cílem Maďarska je podle Orbána zajistit většinu pro protiimigrační strany v europarlamentu, pak v Evropské komisi a později, až volby jednotlivých státech změní politickou krajinu v EU, i v Radě Evropské unie. V té zasedají vrcholní představitelé členských zemí EU a padají v ní nejdůležitější rozhodnutí.

Podle Orbána v současnosti existují v Evropě dvě civilizace. Jedna je podle něj "křesťansko-muslimská", druhá "křesťansko-demokratická". Orbánova strana Fidesz se hlásí k té druhé. Za vzor pro "moderní křesťansko-demokratickou Evropu" maďarský premiér považuje Brazílii pod vedením nového ultrapravicového prezidenta Jaira Bolsonara, napsala agentura DPA. Připomněla, že Orbán se na Nový rok demonstrativně zúčastnil Bolsonarovy inaugurace.

Orbán, který patří k hlasitým odpůrcům vstřícného přístupu vůči přistěhovalcům, také uvítal italskou iniciativu domluvit před volbami do EP alianci euroskeptiků. Ve středu se svými plány přijel do Varšavy za nejvyššími představiteli vládnoucího národně-konzervativního Práva a spravedlnosti italský krajně pravicový vicepremiér a ministr vnitra Matteo Salvini, který stojí v čele protiimigrační Ligy.

Orbán dnes za vůdce "proimigračních sil" v Evropě označil francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, a proto proti němu podle něj musí bojovat.

Orbánova strana Fidesz je v současnosti v Evropském parlamentu součástí nejsilnějšího uskupení, evropských lidovců. Polské Právo a spravedlnost je stejně jako česká ODS součástí Evropských konzervativců a reformistů.