Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán má velké plány: Protiimigrační strany musí ovládnout EU

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Maďarský konzervativní premiér Viktor Orbán si přeje, aby v Evropském parlamentu, o jehož novém složení budou voliči rozhodovat letos na jaře, získaly většinu protiimigrační strany. Šéf maďarské vlády to dnes podle agentury Reuters řekl na tiskové konferenci.

Cílem Maďarska je podle Orbána zajistit většinu pro protiimigrační strany v europarlamentu, pak v Evropské komisi a později, až volby jednotlivých státech změní politickou krajinu v EU, i v Radě Evropské unie. V té zasedají vrcholní představitelé členských zemí EU a padají v ní nejdůležitější rozhodnutí.

Podle Orbána v současnosti existují v Evropě dvě civilizace. Jedna je podle něj "křesťansko-muslimská", druhá "křesťansko-demokratická". Orbánova strana Fidesz se hlásí k té druhé. Za vzor pro "moderní křesťansko-demokratickou Evropu" maďarský premiér považuje Brazílii pod vedením nového ultrapravicového prezidenta Jaira Bolsonara, napsala agentura DPA. Připomněla, že Orbán se na Nový rok demonstrativně zúčastnil Bolsonarovy inaugurace.

Orbán, který patří k hlasitým odpůrcům vstřícného přístupu vůči přistěhovalcům, také uvítal italskou iniciativu domluvit před volbami do EP alianci euroskeptiků. Ve středu se svými plány přijel do Varšavy za nejvyššími představiteli vládnoucího národně-konzervativního Práva a spravedlnosti italský krajně pravicový vicepremiér a ministr vnitra Matteo Salvini, který stojí v čele protiimigrační Ligy.

Orbán dnes za vůdce "proimigračních sil" v Evropě označil francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, a proto proti němu podle něj musí bojovat.

Orbánova strana Fidesz je v současnosti v Evropském parlamentu součástí nejsilnějšího uskupení, evropských lidovců. Polské Právo a spravedlnost je stejně jako česká ODS součástí Evropských konzervativců a reformistů.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy