Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko zadrželo pracovníka Huawei, obvinilo ho ze špionáže pro Čínu

Polská vlajka
Polská vlajka
Foto: Pixabay

Polská civilní kontrarozvědka (ABW) zadržela jednoho Poláka a jednoho Číňana a obvinila je ze špionáže pro čínské tajné služby. V případě čínského občana jde o jednoho z ředitelů polské pobočky čínského telekomunikačního koncernu Huawei, informuje na svých internetových stránkách Polská televize (TVP).

Zatčený Polák je někdejší vysoce postavený důstojník ABW. Ke špionáži, za kterou jim v Polsku hrozí až deset let vězení, se ani jeden ze zadržených nepřiznal.

Příslušníci ABW dnes prohledali kancelář Huawei. V předchozích dnech si dokumenty, které jim mohou posloužit jako důkazy proti zadrženým, odnesli z Úřadu pro elektronickou komunikaci a z telekomunikační firma Orange, kde dosud pracoval zadržený Polák Piotr D.

Kvůli zadržení Číňana, který podle TVP působil na pozici ředitele prodeje firmy Huawei, na polské ministerstvo zahraničí přišel zástupce čínského velvyslance. Žádal, aby zástupci ambasády mohli čínskému občanovi poskytnout pomoc.

Polská tajná služba zadržela ředitele polské pobočky Huawei kvůli podezření ze špionáže. Bude teď Zeman poučovat Varšavu o tom, jak jejich zpravodajské služby poškodily ekonomické zájmy Polska? #Zeman #huawei #Cina #Polsko

— Andrej (@andpolescuk) 11. ledna 2019

Muž jménem Wej-ťing W. vystudoval na Pekingské univerzitě zahraničních studií, odkud prý pochází řada vysoce postavených činitelů čínské diplomacie i tajných služeb. Oficiálně byl jeho hlavním úkolem v Polsku prodej výrobků Huawei veřejnému sektoru.

Témata:  Huawei Polsko špionáž Čína

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.