Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Libye na moři zastavila 15 tisíc uprchlíků, skončili v otřesných podmínkách

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Libyjská pobřežní stráž v loňském roce zadržela na moři 15.000 migrantů, kterým zabránila pokračovat v plavbě do Evropy a převezla je zpět na libyjské území. S odvoláním na dnešní vydání italského deníku La Stampa o tom informovala agentura APA. Itálie loni zažila strmý pokles počtu nově příchozích migrantů, do země se jich dostalo 23.371, což je téměř o 100.000 méně než v roce 2017.

Itálie byla ještě předloni hlavním cílem migrantů, kteří prchali z Afriky před válečnými konflikty a chudobou a Libye byla výchozím bodem jejich plavby přes Středozemní moře. Převaděči využívali chaosu, který v této severoafrické zemi vládne od revoluce v roce 2011, kdy byl svržen vůdce Muammar Kaddáfí, a také relativní vstřícnosti italských úřadů.

Po loňském nástupu nové italské vlády, v níž má silné slovo protiimigrační strana Liga vicepremiéra a ministra vnitra Mattea Salviniho, však Itálie zaujala vůči migrantům velmi tvrdý postoj a mimo jiné uzavřela lodím s migranty své přístavy. Hlavní migrační trasy se proto přesunuly do západního Středomoří a většina uprchlíků nyní míří do Španělska.

S pomocí peněz poskytnutých evropskými státy včetně zemí visegrádské skupiny libyjské úřady v poslední době znásobily úsilí o zastavení proudu uprchlíků do Evropy. Vláda ale odmítá plán Evropské unie zřizovat už v Africe centra pro migranty. S vytvořením takového střediska zatím nesouhlasí žádná z afrických zemí.

Migranty Libye převáží do přeplněných zadržovacích táborů, v nichž podle OSN i mnoha nevládních organizací panují nelidské podmínky. Mnozí migranti také padnou do rukou místním gangům, které je prodávají jako otroky, upozornil loni Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

"Lidé v Evropě musejí konečně pochopit, že peníze z jejich daní se využívají i na to, aby se tyto (zadržovací) tábory udržely v chodu," uvedl v rozhovoru s agenturou APA zástupce organizace Lékaři bez hranic Julien Raickman a upozornil, že Libyi nelze považovat za bezpečnou zemi.

V mezinárodním uprchlickém právu platí princip takzvaného non-refoulement. Jde o zákaz nuceného přesunu či navrácení osoby do země, kde by jí hrozilo porušení jejích základních lidských práv, ať již z důvodů náboženských, rasových či politických. Právě tento princip je podle mnoha politiků i odborníků v Libyi porušován, a na jeho porušování se například i podle Lékařů bez hranic podílejí také ti, kteří takové nucené přesuny podporují, například finančně.

Témata:  uprchlíci Libye Itálie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy