reklama

"Chvíle pro velkou politickou změnu nadešla," prohlásila podle agentury AP Le Penová v narážce na očekávaný úspěch nacionalistických a protievropských stran v evropských volbách. Dodala, že by jí voliči měli dát šanci skoncovat s "antisociální a antinacionální" politikou dominujících evropských stran.

Její uskupení se v minulém hlasování před pěti lety stalo nejúspěšnější ve Francii a získala 24 mandátů ze 74, které zemi v EP připadly.

S cílem přinejmenším zopakovat tento výsledek vybrala Le Penová za lídra pro evropské volby třiadvacetiletého Jordana Bardellu, který dnes jmenoval zásadní volební témata, mezi nimiž zůstává číslem jedna migrace. Francie podle něj odmítne "migranty, které pan Macron a Evropská komise chtějí umístit do našich měst a vesnic".

Francouzský prezident v současnosti čelí protestům hnutí žlutých vest, které požaduje zlepšení ekonomických podmínek chudší části francouzské populace, z níž pochází značná část voličů Le Penové. Macron sice inicioval některé změny včetně zvýšení minimální mzdy či daňových úlev, protesty však neustávají.