Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V europarlamentu se bouřlivě debatovalo o migraci, padl i návrh na zavření hranic

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Poslanci Evropského parlamentu (EP) během dnešní debaty na plenárním zasedání ve Štrasburku vyzvali evropské představitele, aby ve snaze zabránit dalšímu vyhrocení situace ve Středozemním moři rychle pokročili s reformou unijních azylových a migračních pravidel. Populističtí a krajně pravicoví europoslanci pak jako řešení vidí uzavření hranic, aby se migranti do Evropy nemohli snadno dostat.

Evropská unie se azylovou reformou zabývá už více než dva roky. Původní návrhy řešení ztroskotaly kvůli odporu zejména postkomunistických zemí včetně České republiky vůči kvótám na přerozdělení, žádného kompromisu se zatím dosáhnout nepodařilo.

Rumunská ministryně pro evropské záležitosti Melania-Gabriela Ciotová, která v Evropském parlamentu zastupovala rumunské předsednictví, je přesvědčena, že problém nelegálního překračování unijních hranic se v posledních letech výrazně zlepšil. Upozornila ale, že stále mnoho lidí umírá ve Středozemním moři při pokusu dostat se do Evropy, ačkoli se počet obětí loni proti roku 2017 o čtvrtinu snížil.

Ciotová poznamenala, že unijní představitelé stále pracují na reformě dublinských pravidel, ve věci ale mezi členskými státy přetrvávají značné rozpory, takže najít kompromis se ukazuje jako nemožné.

Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos prohlásil, že počet lidí přicházejících do Evropy se v posledních třech letech výrazně snížil, ale zdá se, že vzrostl politický odpor vůči migraci. EU podle něj potřebuje předvídatelný mechanismus pro řízení migračních toků, aby se jednotlivé státy nedostaly do nezvladatelné situace. Vyzval také představitele unijních zemí, aby přijali odpovědnost a vinu nesvalovali na Evropskou komisi (EK).

Meeting with Interior Minister Matteo Salvini in Rome today. We share the same #migrationEU priorities: further protecting external borders, cooperating with third countries to stem irregular migration and increasing returns, but also setting up a European solidarity mechanism. pic.twitter.com/A4JJmYYkRO

— DimitrisAvramopoulos (@Avramopoulos) 14. ledna 2019

Místopředsedkyně Aliance liberálů a demokratů Sophia in't Veldová z Nizozemska obvinila unijní předáky z toho, že stejně jako americký prezident Donald Trump budují na hranicích zeď. "Co bychom řekli, kdyby tisíce lidí zahynuly na Trumpově zdi? To bychom považovali za obrovské porušení lidských práv," řekla s tím, že smrt tisíců migrantů ve Středomoří takové komentáře nevyvolává. Unijní vůdci by se podle ní místo na budování evropské pevnosti za miliardy eur a uzavírání dohod o návratu migrantů do vlasti měli soustředit na reformu azylového systému.

Švédská europoslankyně Cecilia Wikströmová z frakce evropských liberálů, která za Evropský parlament o změnách dublinských pravidel jednala, považuje reformní návrh europarlamentu z roku 2017 za pragmatický. Unijní státy ale nejsou připraveny v této věci dosáhnout kompromisu.

Britský poslanec Claude Moraes ze Skupiny progresivní aliance socialistů a demokratů upozornil, že EU má na dohodu o reformě azylových pravidel před květnovými volbami do Evropského parlamentu jen tři měsíce. "Je potřeba pokročit," dodal.

Italský europoslanec protipřistěhovalecké vládní strany Liga Mario Borghezio hájil italská opatření v podobě blokování lodí s migranty. "Zablokovali jsme lodě, abychom zablokovali převáděče," vysvětlil. Unii následně kritizoval za to, že ač mluví o solidaritě, migranti v Itálii zůstávají.

Nizozemec Marcel de Graaff, který je spolupředsedou parlamentní skupiny Evropa národů a svobody, za řešení považuje uzavření hranic. To se podle něj daří tam, kde jsou u moci vlastenecké vlády.

Témata:  uprchlíci EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy