Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Finsko je v šoku kvůli sérii znásilnění, obviňováni jsou migranti

Finsko, ilustrační foto
Finsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

V reakci na sérii případů znásilnění, z nichž jsou obviňováni migranti, je finský parlament připraven zavést přísnější opatření proti zločincům cizího původu. V sobotu policie v Helsinkách oznámila, že zadržela tři muže zahraničního původu, kteří čelí podezření z množství sexuálních útoků a znásilnění nezletilých. Podobná zatýkání byla v posledních týdnech hlášena i z finského města Oulu, které leží asi 200 kilometrů jižně od severního polárního kruhu.

Incidenty vyvolaly rozhořčení Finů, z nichž desítky tisíc přes víkend podepsaly petici požadující zrušení azylu pro osoby usvědčené ze sexuálních zločinů. Ve Finsku se 14. dubna uskuteční parlamentní volby a sexuální násilí se stalo významným předvolebním tématem, uvedla agentura Reuters. Debaty kolem této otázky zvýšily podporu protiimigrační, populistické Strany Finů, jejíž popularita v nejnovějším průzkumu zveřejněném zpravodajským serverem Yle vzrostla o dva procentní body a překonala desetiprocentní hranici.

"Je nepřijatelné, že někteří lidé, kteří u nás požádali o azyl, sem přinášejí zlo a přispívají ke zhoršení bezpečnostní situace," napsal v prohlášení vydaném o víkendu finský prezident Sauli Niinistö.

Po úterní parlamentní rozpravě poslanec strany Finský střed Antti Kaikkonen sdělil, že poslanci se shodli, že v reakci na zmíněné zločiny budou ještě v tomto volebním období přijata nová, naléhavá opatření. Podle agentury AFP by mezi nimi mohlo být i odebrání finského občanství usvědčeným sexuálním násilníkům cizího původu a zvýšení minimálního trestu za sexuální zneužívání nezletilých.

Navrhované změny přicházejí v době, kdy ve Finsku roste rozhořčení nad liknavostí úřadů tváří v tvář sexuálním zločinům. Často citovaným případem je loňský verdikt finského soudu, který rozhodl, že dospělý muž se pohlavním stykem s desetiletou dívkou nedopustil znásilnění, ale pouze sexuálního zneužívání oběti. Viníkem byl žadatel o azyl, kterému bylo v době útoku 20 let. Podle soudu nebylo možné prokázat, že pohlavní styk měl násilný charakter.

V Oulu policie minulý pátek oznámila, že zatkla tři nové podezřelé v souvislosti s údajným znásilněním a sexuálním zneužíváním dívek mladších 15 let. V prosinci policie v tomto městě zadržela devět mužů podezřelých ze sexuálních útoků na nezletilé. Všichni přišli do země žádat o azyl.

V Helsinkách policie v sobotu uvedla, že zatkla tři muže zahraničního původu, z nichž však dva byli později zase propuštěni. Třetí by měl být tento týden oficiálně obžalován.

Finská policie agentuře AFP sdělila, že v roce 2018 obdržela 1400 hlášení o sexuálních útocích proti dětem. Ve 25 procentech případů byl podezřelý cizího původu. Ve finské populaci je přitom podíl osob cizího původu podstatně menší, jen sedmiprocentní.

"Nejvíce jsou v této statistice zastoupeni lidé z Iráku, Afghánistánu a Estonska," uvedl Pekka Heikkinen z finské policie. Nejvíce sexuálních útoků na nezletilé bylo nicméně nahlášeno v roce 2011, tedy před migrační vlnou z let 2015 až 2016, během níž do Finska přišlo rekordních 30.000 migrantů, uvedla AFP.

Témata:  Finsko uprchlíci cizinci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:57

Ukrajina zničila ruské vojenské velitelství v okupovaném Luhansku britskými střelami

Při úderu proti ruské armádě, který v sobotu zasáhl vojenské velitelství v okupovaném městě Luhansk, Ukrajinci použili britské střely s plochou dráhou letu Storm Shadow.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy