Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Finsko je v šoku kvůli sérii znásilnění, obviňováni jsou migranti

Finsko, ilustrační foto
Finsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

V reakci na sérii případů znásilnění, z nichž jsou obviňováni migranti, je finský parlament připraven zavést přísnější opatření proti zločincům cizího původu. V sobotu policie v Helsinkách oznámila, že zadržela tři muže zahraničního původu, kteří čelí podezření z množství sexuálních útoků a znásilnění nezletilých. Podobná zatýkání byla v posledních týdnech hlášena i z finského města Oulu, které leží asi 200 kilometrů jižně od severního polárního kruhu.

Incidenty vyvolaly rozhořčení Finů, z nichž desítky tisíc přes víkend podepsaly petici požadující zrušení azylu pro osoby usvědčené ze sexuálních zločinů. Ve Finsku se 14. dubna uskuteční parlamentní volby a sexuální násilí se stalo významným předvolebním tématem, uvedla agentura Reuters. Debaty kolem této otázky zvýšily podporu protiimigrační, populistické Strany Finů, jejíž popularita v nejnovějším průzkumu zveřejněném zpravodajským serverem Yle vzrostla o dva procentní body a překonala desetiprocentní hranici.

"Je nepřijatelné, že někteří lidé, kteří u nás požádali o azyl, sem přinášejí zlo a přispívají ke zhoršení bezpečnostní situace," napsal v prohlášení vydaném o víkendu finský prezident Sauli Niinistö.

Po úterní parlamentní rozpravě poslanec strany Finský střed Antti Kaikkonen sdělil, že poslanci se shodli, že v reakci na zmíněné zločiny budou ještě v tomto volebním období přijata nová, naléhavá opatření. Podle agentury AFP by mezi nimi mohlo být i odebrání finského občanství usvědčeným sexuálním násilníkům cizího původu a zvýšení minimálního trestu za sexuální zneužívání nezletilých.

Navrhované změny přicházejí v době, kdy ve Finsku roste rozhořčení nad liknavostí úřadů tváří v tvář sexuálním zločinům. Často citovaným případem je loňský verdikt finského soudu, který rozhodl, že dospělý muž se pohlavním stykem s desetiletou dívkou nedopustil znásilnění, ale pouze sexuálního zneužívání oběti. Viníkem byl žadatel o azyl, kterému bylo v době útoku 20 let. Podle soudu nebylo možné prokázat, že pohlavní styk měl násilný charakter.

V Oulu policie minulý pátek oznámila, že zatkla tři nové podezřelé v souvislosti s údajným znásilněním a sexuálním zneužíváním dívek mladších 15 let. V prosinci policie v tomto městě zadržela devět mužů podezřelých ze sexuálních útoků na nezletilé. Všichni přišli do země žádat o azyl.

V Helsinkách policie v sobotu uvedla, že zatkla tři muže zahraničního původu, z nichž však dva byli později zase propuštěni. Třetí by měl být tento týden oficiálně obžalován.

Finská policie agentuře AFP sdělila, že v roce 2018 obdržela 1400 hlášení o sexuálních útocích proti dětem. Ve 25 procentech případů byl podezřelý cizího původu. Ve finské populaci je přitom podíl osob cizího původu podstatně menší, jen sedmiprocentní.

"Nejvíce jsou v této statistice zastoupeni lidé z Iráku, Afghánistánu a Estonska," uvedl Pekka Heikkinen z finské policie. Nejvíce sexuálních útoků na nezletilé bylo nicméně nahlášeno v roce 2011, tedy před migrační vlnou z let 2015 až 2016, během níž do Finska přišlo rekordních 30.000 migrantů, uvedla AFP.

Témata:  Finsko uprchlíci cizinci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy