Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská uprchlice se pokusila upálit sebe i své děti. K činu ji dohnal hlad

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Osmadvacetileté matka tří dětí, která žije v syrském uprchlickém táboře na hranici s Jordánském, se pokusila upálit. K zoufalému činu jí dohnal nedostatek jídla a obecně špatné podmínky panující na místě. S vážnými zraněními byla i s dětmi převezena do nemocnice.

Žena byla identifikovaná jako 28letá Sundus Fatahallah. „Pokusila se upálit sebe i děti kvůli nedostatku potravinových zásob v táboře,“ řekl pro zpravodajský web The National její manžel Mohammed Al-Sharkh.

„Původně pocházíme z města Palmýra v provincii Homs a to, co se dnes stalo mojí rodině, je důkazem zoufalství, chudoby a hladomoru,“ doplnil.

واجهت امرأة سورية أم لثلاثة أطفال في مخيم الركبان الجوع بسبب عدم تناول الطعام لمدة ثلاثة أيام، لتقوم بحرق نفسها وأطفالها داخل خيمتها. … بسبب الجوع والبرد.. نازحة سورية تحرق نفسها و3 من أطفالها في مخيم الركبان https://t.co/k1kTSllWeD

— AjelSabq.Com (@AjelSabq_Com) 14. ledna 2019

Neštěstí se odehrálo v táboře Rukban, který se nachází nedaleko hranic s Jordánskem v syrské poušti. V říjnu minulého roku informovala organizace Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), že se lidé v Rukbanu bez dodávek humanitární pomoci museli obejít několik měsíců.

Podle OSN v táboře žije okolo 45 000 lidí, převážně žen a dětí. Organizace Lékaři bez hranic dokonce odhaduje, že se číslo blíží 60 000. Jordánsko neumožňuje těmto uprchlíkům vstoupit na své území a humanitární organizace zase do míst nemají pravidelný přístup. Poslední dodávka pomoci proběhla v listopadu.

Sundus Fatahallah údajně k činu přistoupila poté, co tři dny v řadě nebyla schopná sehnat pro svou rodinu jídlo. Nejprve nebylo jasné, jestli celá událost nebyla jen nešťastnou náhodou, při které se vzňal stan, jenž s rodinou obývala. Tuto verzi však nakonec vyvrátil i její manžel.

Společně s matkou utrpělo vážné popáleniny nejmladší dítě, druhé dvě vyvázly jen s drobnými poraněními. Lidem z okolí se vcelku rychle podařilo oheň uhasit a rodina byla odvezena do nemocnice.

Témata:  Sýrie Jordánsko OSN (Organizace spojených národů) uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 15:31

Mrazivé počasí odezní, přetrvá v jednom kraji. Platí výstraha

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy