Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude dál s brexitem? Mayová představí plán B, hlasovat se bude 29. ledna

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Návrh na další postup v otázce plánovaného odchodu Británie z Evropské unie představí britská premiérka Theresa Mayová parlamentu příští pondělí. Termín, o kterém se v uplynulých dnech hovořilo jako o nejzazším možném, potvrdila dnes Andrea Leadsomová, která organizuje vládní agendu v Dolní sněmovně. V úterý 29. ledna budou o takzvaném plánu B poslanci celý den debatovat a následně i hlasovat.

Původně měla vláda v případě odmítnutí brexitové dohody předložit parlamentu alternativní návrh do tří týdnů. Minulý týden ale schválili zákonodárci dodatek k zákonu o odchodu Británie z Evropské unie, který vládě ukládá přijít s plánem B nejpozději do tří zasedacích dnů po odmítnutí dohody.

Vzhledem k tomu, že britská Dolní komora v pátek běžně nezasedá, bude třetím zasedacím dnem od úterního odmítnutí dohody právě pondělí 21. ledna. "Celodenní debata o návrhu se bude konat v úterý 29. ledna," uvedla Leadsomová.

Dohodu, kterou vyjednala vláda Theresy Mayové s unijními vyjednávači, odmítli v úterý poslanci nečekaně velkou většinou. Dohodu podpořilo pouze 202 zákonodárců a proti bylo 432.

Premiérka i někteří její ministři se dnes sešli se zástupci opozičních stran i konzervativních rebelů, aby jednali o možnostech dalšího vývoje.

Témata:  Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.