Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko: Mocnost, nebo obr na hliněných nohou? Erdoganův vpád do Sýrie může být osudový

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Komentář Petra Šulky – Turecko prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s více než 80 miliony obyvatel je nepochybně důležitým hráčem nejen na Blízkém Východě, ale i na Balkáně. V poslední době Turecko hrozí invazí na sever Sýrie a zabránění vzniku samostatného kurdského státu. Jaká je však skutečná síla Turecka? Dokáže skutečně dlouhodobě hrát vysokou hru nebo jsou to jen silácká slova tureckého prezidenta?

Papírově je Turecko nepochybně mocnost se vším, co k tomu patří. Má druhou nejsilnější armádu NATO s více než 355 000 vojáky v činné službě a téměř 380 000 rezervisty, 290 bojovými letadly a 3000 tanků. Jedná se skutečně o mohutnou sílu. Ta ovšem byla silně oslabena po vojenském puči proti Erdoganovi v roce 2016. Je veřejným tajemstvím, že turecké letectvo bylo prakticky uzemněno, protože většina pilotů se přidala k pučistům a po jejich porážce byla část uvězněna a část propuštěna a nové se vycvičit nedaří.

Jak je situace kritická dokazuje i tajná žádost Ankary Pentagonu, zda by po stažení amerických sil ze Sýrii, mohlo americké letectvo nadále podporovat postup tureckých jednotek. A nejen to. Turecko požádalo i pomoc transportem vojáků, logistikou a zpravodajskou podporu. To právě o silné armádě nesvědčí. Otázka také je, jak bude turecké obyvatelstvo reagovat na dlouhodobé zapojení Turecka do války, která bude vedena partizánskými metodami a ztráty jen porostou.

Ještě větší problém by Erdoganova válka mohla pro turecké hospodářství. To je ve stádiu stagflace. Po vysokém růstu v posledních 15 letech se v roce 2014 turecká ekonomika přehřála a nyní ji hrozí recese, kterou může vyvolat jakákoliv negativní zpráva. Pokud americký prezident Trump vyhrožuje, že v případě úderu na Kurdy Turecko zničí hospodářsky, nepochybně udeřil na správnou strunu.

Stačí se podívat na vývoj po sestřelení ruského letadla SU-24 tureckou F-16 v roce 2015. Erdogan nejdříve tvrdil, že se neomluví a Rusku se vysmíval. Když Rusko zavedlo sankce na turecké ovoce a zeleninu a ruští turisté, kteří patří k nejčastějším návštěvníkům tureckých turistických resortů, začali houfně rušit zájezdy Erdogan obrátil. Do Ruska putovala nejen písemná omluva, ale nastalo i oteplení vztahů s Moskvou. A USA má s Tureckem daleko silnější ekonomické vazby.  

Ještě ošemetnější je politická situace, do které Ankaru Erdogan dostal. Evropskou unii si Turecko znepřátelilo faktickým vydíráním uprchlickou kartou. EU sice Turecku platí na uprchlíky 5 miliard eur ročně, ale ve skutečnosti nikdo neví kam tyto peníze plynou. Je nepochybné, že i přes výhrůžky Erdogana spuštěním nové uprchlické vlny by se k americkému ekonomickému tlaku EU s chutí přidala. 

Turecko vytvořilo paradoxní a pro sebe nekomfortní situaci i v rámci NATO, kdy je stále členem, ale zároveň intenzivně spolupracuje s Ruskem, odkud kupuje například i protiletadlový systém S-400, a Íránem. Turecko se tak zbavilo starých spojenců, ale nový za něj rozhodně nadšení nejsou. Navíc obě strany dostává svým chováním do prekérních a absurdních situací. Tak například kurdské město Manbidže dnes spolu brání před tureckým postupem američtí „spojenci“ z NATO spolu s ruskými vojenskými policisty.

Staří znalci Blízkého Východu o Turecku tvrdí, že je příliš slabé na to, aby hrálo vlastní hry, ale dostatečně silné, aby kazilo hru ostatním. Dnes se ovšem zdá, že tímto kažením hry Turecko, a především Erdogan všechny hráče pořádně rozlítil. A je evidentní, že nikomu nebude vadit, když Erdogan dostane přes prsty.

 A každá možnost je pro něj špatná. Pokud do Sýrie vtrhne se nepochybně proti němu postaví široká koalice, zabředne do dlouhé a krvavé války.  Pokud ustoupí nebude to mít jako „poražený“ doma věru jednoduché. Erdogan se vše pokusí svést na zahraniční nepřátele. Ostatně už vloni tvrdil, že Američané nejsou přátelé a bude se snažit vyvolat vlnu nacionalismu, který jej drží u moci. Je však otázka, zda to vyjde tentokrát. Erdogan stojí na křižovatce a obě cesty jsou pro něj špatné. Zda se otevře i nějaká třetí cesta ukáže nejbližší budoucnost.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko Sýrie USA Donald Trump EU Rusko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy