Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neodcházejte z EU, prosí Německo Británii

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

K setrvání v Evropské unii vyzvali dnes v otevřeném dopise Británii vrcholní němečtí politici a zástupci hospodářských i kulturních organizací. Pod text zveřejněný v britském listu The Times se podepsaly mimo jiné předsedkyně vládních stran CDU a SPD Annegret Krampová-Karrenbauerová a Andrea Nahlesová. Představitelé německé společnosti v dopise píšou, že sice respektují rozhodnutí Britů, chtějí ale, aby věděli, že si Němci přejí jejich setrvání v EU.

"Po hrůzách druhé světové války na nás Británie nezanevřela. Přivítala Německo zpět jako suverénní národ a evropskou mocnost. Na to jsme jako Němci nezapomněli a jsme za to vděční," stojí v dopise, podle kterého by Evropa nebyla bez Britů tím, čím je dnes: společenstvím založeným na svobodě a prosperitě.

Přední Němci v dopise ujišťují, že rozhodnutí Britů, které vyjádřili v referendu z roku 2016, respektují a i po plánovaném brexitu zůstanou jejich přáteli. "Britové by ale měli stejně tak vědět, že si myslíme, že žádná volba není nezvratná. Naše dveře budou vždy otevřené: Evropa je domov," dodávají signatáři.

Po plánovaném odchodu Británie z EU se Němcům bude podle dopisu stýskat po "legendárním britském černém humoru", "čaji s mlékem" a "jízdě po levé straně silnice". "Ale více než po čemkoli jiném se nám bude stýskat po Britech... Britové by měli vědět: z hloubi našeho srdce chceme, abyste zůstali," zakončili přední Němci emotivní výzvu.

Kromě předsedkyň vládních stran CDU a SPD se pod dopis zaslaný listu The Times podepsali například i spolupředsedové strany Zelených Annalena Baerbocková a Robert Habeck, předseda Německého odborového svazu (DGB) Reiner Hoffmann, předseda Svazu německého průmyslu (BDI) Dieter Kempf, vrcholní představitelé společností Daimler a Airbus, ředitelé předních politických nadací a kulturních organizací, frontman kapely Die Toten Hosen Campino či bývalý brankář Arsenalu Jens Lehmann.

Témata:  Velká Británie Brexit Německo

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy