reklama

"Dnes úřad stranického předsedy s velkou vděčností a také hrdostí vracím do rukou strany," řekl v asi 17minutovém rozlučkovém projevu Seehofer, který možnost vést CSU označil za velký dar a uskutečnění životního snu.

Vyjádřil přesvědčení, že od podzimu 2008, kdy stál v čele strany, CSU výrazně přispěla k tomu, že je na tom dnes spolková republika i Bavorsko tak dobře. CSU byla po celou tu dobu jak v celoněmecké, tak v bavorské vládě.

Zároveň ale stručně zmínil i vnitrostranické spory, při kterých toho prý sám hodně spolkl, a postupné oslabování strany v posledních letech, které vyvrcholilo propadem v loňských bavorských zemských volbách, při nichž CSU získala 37,2 procenta hlasů, což pro ni byl nejhorší výsledek za téměř 70 let.

Právě z tohoto důvodu musel Seehofer, který už loni v březnu skončil jako bavorský ministerský předseda, odejít i z čela strany. Na jejího předsedu navrhl svého dřívějšího vnitrostranického konkurenta Södera. "Už za několik měsíců v úřadu bavorského premiéra dokázal, že úkoly zvládá dobře a velmi dobře," podotkl.

Södera by delegáti předsedou měli velkou většinou zvolit dnes odpoledne.

Rozlučka se Seehoferem se nesla zčásti i v odlehčené atmosféře. Politik, který zůstává celoněmeckým ministrem vnitra, od spolustraníků jako dárek na rozloučenou dostal model centrály CSU, o který může rozšířit svou sbírku modelových železnic, jejichž je milovníkem.

Odlehčenou poznámku si neodpustil ani Seehofer, který je známý tím, že v minulosti několikrát ohlásil odchod z některé z politických funkcí, a pak si to rozmyslel. "V žádném případě neztratíte obličej, když přehodnotíte již učiněné rozhodnutí," citoval k pobavení delegátů svůj horoskop na dnešní den. Nakonec se jím ale neřídil.