Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Evropou otřásá nová vlna sexuálních útoku. Uprchlíci napadají děti

Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Skandinávské země patří k těm atraktivnějším evropským destinacím pro migranty, například Finsko ale na vlastní kůži poznává, že někteří z nich nejsou ochotni se přizpůsobit. Za rostoucím počtem sexuálních zneužití dospělých i dětí totiž často stojí právě cizinci.

Ve Finsku přibylo za uplynulé dva kalendářní roky případů znásilnění. Podle tamních úřadů vzrostl jejich počet o 7,5 % na 1338. Finská policie během tohoto týdne rovněž oznámila, že ve 25 % případů figurují zahraniční občané. Cizinci přitom tvoří jen 5 % finské populace.

Předběžná čísla rovněž hovoří o tom, že cizinci byli podezřelí v 19 % případů sexuálního zneužití dětí a dokonce ve třetině všech případů znásilnění během roku 2018.

Největší nárůst zaznamenalo finské hlavní město Helsinky, kde v předchozích dvanácti měsících zaznamenali o 60 případů víc než v roce předchozím. Čísla u sexuálních útoků na nezletilé jsou ještě hrozivější, protože vzrostla téměř na dvojnásobek. 205 případů působí v ostrém kontrastu proti předloňským 121.

Cizinci byli podezřelí ve více než polovině případů znásilnění a třetině případů sexuálního zneužití dítěte ve finském hlavním městě. „Počet případů v Helsinkách je značným způsobem vyšší,“ připustil šéf Národní policejní rady Pekka Heikkanen.

Série sexuálních útoků v nedávné době otřásla i dvousettisícovým městem Oulu. Výrazně tam totiž přibylo hlášení o případech sexuálního zneužívání nezletilých, v nichž figurovalo několik mužů s imigrantským pozadím.

Témata:  migrace Finsko sexuální zneužívání věznice

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy