Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak Rusové vnímají Rusko? Historik poukázal na nový trend, Putin může mít problémy

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: Pixabay

Podstatná část ruských občanů vnímá objektivně pozici své země ve světových žebříčcích ekonomické rozvinutosti, materiálního zabezpečení a dodržování práva, konstatuje historik Pavel Aptekar v komentáři pro server Moscow Times. Považuje to za dobrou zprávu, ale zároveň za signál, že pro Rusy bude těžké uvěřit reálnosti kampaně ruského prezidenta Vladimira Putina, která si jako cíl vytýčila přiblížit zemi standardům panujícím v mnohem rozvinutějších státech.

Počet kriticky smýšlejících Rusů roste

Aptekar se opírá o závěry prosincového výzkumu společnosti Public Opinion Foundation, která respondentům položila otázku, jaké místo podle nich Rusko zaujímá ve světových žebříčcích čtyř rozdílných ukazatelů - míry ekonomického rozvoje, materiálního zabezpečení, ochrany osobních práv a svobod a osobní bezpečnosti.

V uplynulých dvou letech je přitom patrný nárůst počtu Rusů, kteří stav věcí ve své zemi vnímají stále více kriticky, podotýká historik. Připomíná, že podobně v roce 2016 si nejvíce obyvatel Ruska - 39 %, tedy jen o 2 % více - myslí, že jejich země se nachází někde mezi 10. a 50. místem v žebříčku ekonomického rozvoje, což je skutečně pravda, jelikož podle Mezinárodního měnového fondu patřila Rusku 13. příčka v rámci celkové výše HDP.   

Během dvou let ovšem výrazně poklesl počet Rusů - z 29 % na 20 % -, kteří se domnívají, že Rusko se nachází v elitní desítce tohoto žebříčku, konstatuje odborník. Dodává, že naopak stoupl poměr respondentů - ze 14%  na 20 % -, kteří soudí, že jejich vlast okupuje místo v jeho druhé padesátce.

Co se týká světového žebříčku materiálního zabezpečení, 30 % obyvatel Ruska, tedy o 6 % méně než v roce 2016, vidí svou zemi mezi 10. a 50. místem, z 15 % na 21 % však stoupl počet těch, podle nichž země z přepočtu HDP na hlavu zcela zaostává, poukazuje Aptekar. Doplňuje, že 28 % respondentů, tedy o 1 % více než před dvěma lety, správně zařadilo Rusko do druhé padesátky - podle Mezinárodního měnového fondu loni zemi patřila 73. příčka.    

Vnímání stavu dodržování osobních práv a svobod v Rusku je o něco lepší, ale i tak se našlo se respondentů, kteří věří, že země si vede lépe než ve skutečnosti, snížil a roste počet těch, podle nichž Rusko v dané oblasti zaostává, deklaruje expert. Připomíná, že podle indexu vlády práva a zprávy mezinárodní nevládní organizace World Justice Project se Rusko mezi 113 státy umístilo na 89. místě.

Mezinárodní témata již netáhnou

Výsledky se liší v závislosti na věku, vzdělání a příjmech respondentů, konstatuje historik. Vysvětluje, že bohatí Rusové hodnotí situaci lépe než jejich chudí spoluobčané - 26 % lidí s průměrnými či podprůměrnými příjmy například věří, že Rusko patří mezi deset nejrozvinutějších zemí světa, což je o polovinu více než v případě respondentů s vyšším vzděláním.  

"Kritičtější vnímání ruského postavení ve světě odráží obecný pokles ruských nacionalistických nálad, primárně v důsledku penzijní reformy," tvrdí historik. Odkazuje na názor Iriny Osipovové ze společnosti Public Opinion Foundation, podle které Rusové stále více pociťují bezprostřední dopady vládních opatření a nespravedlnosti.

Ruská média se sice nadále zaměřují na úspěchy země na mezinárodněpolitickém poli, ale neuvědomují si, že agenda se mění a Rusy zajímá mezinárodní politika stále méně, odkazuje Aptekar na mínění sociologa Grigorije Judina z Vysoké školy ekonomické v Moskvě.

"Víc a víc lidí (v Rusku) využívá alternativní (myšleno nestátní, pozn. redaktora) zdroje informací, což jim umožňuje vytvořit si objektivnější obrázek o tom, co se ve světě děje," uzavírá expert.  

Témata:  Rusko ekonomika lidská práva

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy