reklama

Celá jedna čtvrtina respondentů průzkumu uvedla, že někdy sama zažila úraz na horách. 2 % Čechů dokonce přiznávají, že byli viníkem nehody a způsobili zranění jinému lyžaři. 38 % lidí pak bylo svědkem nehody nebo úrazu. Mezi nejčastější zranění a komplikace během zimní dovolené patří úrazy kolenních vazů, zlomeniny dolních končetin, zranění zápěstí a loktů a nachlazení. Ani drobná ošetření ale nejsou levná – ceny se v zahraničí pohybují v desetitisících korun.

Mezi nejzávažnější případy patří srážka s jiným lyžařem, za kterou ve většině případů může nepřiměřená rychlost. Pokud k takové nehodě dojde, musí viník uhradit i škody na zdraví poškozeného, náklady na jeho léčení a rehabilitaci, transport či ušlý zisk, bolestné nebo právníky. Například klientka ERV Evropské pojišťovny srazila v Itálii jinou lyžařku a způsobila jí zlomeninu krčku a holenní kosti. Léčebné výlohy (818 tisíc korun) tvořily menší polovinu celkově vyplacené škody – celkem se suma vyšplhala na 1,9 milionu korun.

Modrá kartička v zahraničí nestačí

Evropský průkaz zdravotního pojištění, tzv. EHIC kartu lze totiž uplatnit pouze ve státních nemocnicích a zdravotnických zařízeních. V zimních zahraničních destinacích je ale většina klinik soukromá. Pokud už modrou kartičku uplatnit lze, je i tak nutné se připravit na to, že budeme muset platit část ze svého. „Pacient má k dispozici pouze rozsah péče, která je v daném státě hrazena z veřejných peněz – jen v málokterém je zcela bezplatná. Například v Rakousku se doplácí více než 4 eura za každou položku na lékařském receptu. Na Slovensku je poplatek u lékaře a téměř v každé zemi hradí pacient spoluúčast při pobytu v nemocnici. V Německu jde například o deset eur denně,“ upozorňuje Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Ceník zákroků v Alpách

ambulantní ošetření naražených zad

5,5 tis. Kč

ambulantní ošetření zlomené ruky

(s následnou operací v ČR)

28 tis. Kč

operace natržených kolenních vazů

112-126 tis. Kč

operace komplikované nebo otevřené zlomeniny

cca 400 tis. Kč

operace komplikovaného úrazu hlavy nebo páteře

cca 570 tis. Kč

převoz sanitkou do ČR

30-70 tis. Kč

svoz vrtulníkem ze sjezdovky

55 - 84 tis. Kč

zranění zahraničního lyžaře

560 tis. – 2,8 mil. Kč