Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dokáže Čína zničit americkou letadlovou loď? Odborníci jsou nadále skeptičtí

Raketa DF-26
Raketa DF-26
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Čínská armáda zveřejnila video balistické rakety, která údajně dokáže zasáhnout pohybující se nepřátelskou letadlovou loď. Experti však i nadále zůstávají skeptičtí a považují záznam spíše za součást čínské propagandy.

Čínská státní média minulý čtvrtek zveřejnila video, které zachycuje start střely DF-26. Již dříve informovala, že tato zbraň, přezdívaná „Zabiják Guamu“, dokáže zasáhnout i pohybující se letadlovou loď. Reagovala tak na proplutí amerického raketového křižníku v blízkosti jednoho z Pekingem nárokovaných ostrovů v Jihočínském moři.

Zveřejnění videa bylo v provládních médiích následováno sérií článků, které se snažily podpořit narativ, že zbraň skutečně může zasáhnout i pohybující se cíl. Podle stanice CNN, která oslovila několik expertů na danou problematiku, však jde spíše o propagandu zacílenou na domácí čínské publikum.

„Video nezobrazuje, že by raketa zasáhla cíl pohybující se na moři,“ sdělil vojenský expert Carl Schuster. „Vše, co může obecenstvo vidět, je standartní balistická raketa, která startuje z blíže neurčené lokality a nic nenaznačuje, zda je její cíl statický, nebo pohyblivý.“

Raketa DF-26, které přezdívají také „Zabiják Guamu“, protože by měla být schopna napadnout tamní americkou základnu, má podle analytiků dostřel téměř 5500 kilometrů. Může přitom nést jak konvenční, tak jadernou hlavici. Podle Schustera nicméně zatím Čína nedokázala, že disponuje potřebnými kapacitami pro útok na pohyblivý cíl.

Článek uveřejněný v provládním deníku Global Times tvrdí, že je raketa na videu vybavena čtyřmi směrovými stabilizátory, které jsou umístěny u bojové hlavice. Právě ony mají umožňovat v průběhu letu ovládání, které je potřeba při útoku na pohyblivý cíl.

„Speciální design umožňuje střele přesně kontrolovat trajektorii útoku, jelikož čtyři stabilizátory poskytují skvělou manévrovatelnost a navádějí bojovou hlavici během konečné fáze tak, aby zasáhla pomalu se pohybující letadlovou loď,“ sdělil listu čínský expert. Hlavice má být spojena komunikační sítí se satelity a pozemními i námořními radary. To má zajistit neustálý monitoring místa, kde se cíl nachází a umožnit přesné navedení zbraně.

Andrew Tate, analytik ze specializovaného magazínu Jane´s Defence Weekly, je nicméně skeptický. „Článek v Global Times zmiňuje samostatný radar v hlavici zbraně, který je potřeba při konečné fázi útoku, kdy každé zpoždění ve zpracování informací může vést k minutí cíle.“ K potvrzení, že střela touto schopností skutečně disponuje, bude podle Tatea potřeba dalších testů.

„Video je krásně zpracované a doprovázené dramatickou hudbou a efekty, ale neukazuje zásah žádného cíle,“ upozorňuje na očividný nedostatek Schuster. Peking podle něj video zveřejnil především v reakci na skeptické zprávy, a snaží se tak podpořit domácí i zahraniční propagandu.

Témata:  Čínská lidová osvobozenecká armáda zbraně raketa raketa DF-26 Čína

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy