Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidstvo ohrožují tři světové pandemie. Podle vědců jsou všechny provázány

Země
Země
Foto: www.nasa.gov

Obezita, podvýživa a klimatická změna. Právě tyto tři fenomény představují podle vědců největší hrozbu pro lidstvo. Všechny tři pandemie mají být navíc provázány, a proto odborníci nazývají hrozbu „globální syndemií“. Zároveň vyzívají k radikálním krokům, které by měly lidstvo zachránit.

Mezinárodní komise 43 odborníků uveřejnila v lékařském časopise The Lancet varovnou zprávu, podle níž světovou populaci ohrožují tři vzájemně provázané pandemie. Kritizují především výraznou roli „velkého potravinářského byznysu“, který svou nezodpovědnou honbou za ziskem napomáhá prohlubování problémů.

Přestože obvykle vnímáme tyto hrozby jako různé, dokonce i opačné problémy, jsou podle odborníků všechny provázané. „Podvýživa a obezita byly dosud vnímány jako opačné póly buď příliš mála, nebo příliš mnoha kalorií,“ řekl podle serveru Science Alert Boyd Swinburn, jeden z autorů zprávy.

„Ve skutečnosti jsou oba (problémy) důsledkem stejného nezdravého a nespravedlivého potravního systému, který je podporován stejnou politickou ekonomikou. Ta je úzce zaměřena na ekonomický růst a ignoruje negativní zdravotní a finanční důsledky,“ dodal.

Odborníci upozorňují, že právě špatná strava, a s ní spojená obezita, jsou nejčastější příčinou předčasných úmrtí. Na celé planetě dnes žijí až dvě miliardy lidí trpících nadváhou nebo rovnou obezitou. Kvůli navázaným zdravotním problémům pak každý rok čtyři miliony lidí zemřou.

Zároveň však trápí svět opačný problém. V roce 2017 podle zprávy OSN již tětí rok po sobě rostl počet lidí, kteří trpí hladem. Celosvětově celé dvě miliardy lidí nepřijímají dostatek potřebných živin a 815 milionů lidí je zasaženo chronickou podvýživou, tvrdí dokument.

Klimatická změna je podle panelu autorů s oběma problémy provázaná. „Klimatická změna je stejný příběh, kdy je pro zisky a moc ignorována škoda na životním prostředí, kterou způsobují současné potravní systémy, transport, urbanistika měst i způsob využívání půdy,“ myslí si Swinburn.

Světové teploty rostou rychleji, než se předpokládalo, a podle vědců proto hrozí, že klimatická změna způsobí více úmrtí, než předpokládaných 250 000 ročně. K tomuto číslu dospěla Světová zdravotnická organizace před pěti lety.

„Spojení těchto tří pandemií v jednu Globální Syndemii nám umožňuje zkoumat společné hnací mechanismy a možná řešení, jejichž cílem je zlomit desetiletí politické nečinnosti,“ dodává ke zprávě vědců Swinburn.

Autoři navrhují celou řadu opatření a apelují na politiky a celé lidstvo, aby se k problémům postavili čelem. Sníženy by měly být dotace na hovězí maso, mléko, cukr, kukuřici a další produkty. Další návrh počítá s investicí do „Jídelního fondu“. Během deseti let by do něj mělo být převedeno 70 miliard dolarů. Vlády by také měly věnovat více peněz na rozvoj veřejné dopravy.

Především ale autoři doufají, že jejich zpráva pomůže zahájit celospolečenskou debatu. Podle jednoho z jejích tvůrců je současná situace „neudržitelná a je třeba jednat“, jinak by planeta mohla „hořet“ již za 50 let, uvedla stanice CNN.

Témata:  vědci obezita klimatická změna životní prostředí podvýživa Země 1

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy