Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exkrementy za světlou budoucnost. Severní Korea stanovila kvóty na lidské výkaly

Kim Čong-un, severokorejský vládce
Kim Čong-un, severokorejský vládce
Foto: china.org.cn

Na to, že zprávy ze Severní Koreji často připomínají klasická díla dystopické literatury, je čtenář již tak nějak zvyklý. Přesto ho občas některé informace, které prosáknou za hranice totalitního režimu, překvapí. Do takové kategorie jistě patří to, že mají severokorejští obyvatelé vládou nařízené kvóty na množství exkrementů, které musí odevzdávat. A není přitom zrovna malé.

Podle informací Radia Free Asia (RFA) musejí obyvatelé země každý den odevzdat 100 kilogramů svých exkrementů. Ty mají sloužit jako hnojivo a podpořit tak zbídačený zemědělský sektor.

Vládce Kim Čong-un, ve svém novoročním poselství vyhlásil, že právě zemědělství se má stát hlavním nástrojem hospodářské rekonstrukce země. „Po Kimově řeči bylo zmobilizováno veškeré obyvatelstvo a produkce hnoje se stala prvním důležitým úkolem pro nastávající rok,“ sdělil pro RFA nejmenovaný zdroj žijící v zemi.

Úřady ve všech regionech údajně pověřily továrny, instituce a občanské skupiny úkolem, aby každému obyvateli stanovily kvóty, které musí splnit. „Požadují, aby každý člověk vyprodukoval 100 kilogramů lidských výkalů za den, nebo zhruba 3 tuny měsíčně,“ cituje rádio svůj zdroj. „Ale jak by vůbec někdo mohl vyprodukovat měsíčně tři tuny a odevzdat je?“

Podle serveru Life Science připadá na každého člověka v průměru 145 kilogramů exkrementů za celý rok, stanovená kvóta je tedy na první pohled absolutně nesmyslná. Podle RFA je sice taková praxe v Severní Koreji běžná, letošní požadavky jsou nicméně extrémně vysoké.

„Pokud nemůžete kvótu splnit, musíte místo toho dodat 300 kilogramů kompostu nebo zvířecího hnoje,“ tvrdí zdroj. Lidé i jednotlivé kolektivy se tak snaží jejich plnění různě obcházet nebo se z povinnosti vyplatit. „V porovnání s minulým rokem stále více obyvatel raději platí penězi.“

Někteří zase platí obchodníkům, od nichž mohou požadované množství „hnoje“ odkoupit. Těm se údajně daří dobře a účtují si okolo 3 dolarů za 100 kilogramů výkalů nebo 300 kilogramů hnoje. Především ve městech, pro která nařízení také platí, se údajně mnoho lidí rozhodne raději svůj „dluh“ zaplatit v penězích.

Mezi obyvateli nicméně narůstá nespokojenost. „Lidé jsou naštvaní, kritizují režim, že záměrně nastavil kvóty vysoko, aby donutil lidi platit penězi,“ cituje RFA další ze svých nejmenovaných zdrojů. „Platba v penězích (zároveň) převyšuje skutečnou hodnotu produktu, a proto lidé říkají, že jsou kvóty jen způsobem, jak od obyvatel získat další prostředky.“

Témata:  Severní Korea zemědělci Kim Čong-un záchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy