Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína se připravuje na třetí světovou válku, varuje americký senátor

čínská letadlová loď
čínská letadlová loď
Foto: news.com

Republikánský senátor James Inhofe v průběhu středečního senátního slyšení varoval, že čínské kroky v Jihočínském moři připomínají přípravu na vypuknutí třetí světové války.

„Je to jako příprava na třetí světovou válku,“ řekl podle serveru News.com.au Inhofe. „Když mluvíme s našimi spojenci v regionu, už ani nevím, na čí stranu by se přiklonili,“ doplnil dále své obavy.

Podle senátora většina Američanů ani zbytek světa plně nechápou závažnost situace. „Obávám se, že naše varování není dostatečně jasné,“ řekl. Vadí mu především militarizace umělých ostrovů a korálových útesů. Ty se nacházejí ve vodách, na které si kromě Číny dělají nárok i další regionální státy.

Peking, který do výstavby ostrovů a tamních zařízení investoval rozsáhlé zdroje, tvrdí, že mají sloužit jako základny pro záchranné operace a výzkum. Na jednom z takových umělých ostrovů, který je známý jako Fiery Cross Reef, nyní čínské ministerstvo dopravy otevřelo „centrum pro námořní záchranné operace“.

China opens maritime rescue center on Fiery Cross Reef, “to better protect navigation and transport safety in the South China Sea”. @XHNews https://t.co/hzb9wirBm9 pic.twitter.com/EDmkyvanUR

— AMTI (@AsiaMTI) January 30, 2019

Stavební práce byly dokončeny minulý rok. Dnes se na ostrově nachází více než 100 budov, a jedná se tak o třetí největší podobný projekt Číny. Ta tvrdí, že objekty slouží mimo jiné jako meteorologické a hydrologické stanice, nemocnice a další nevojenské objekty.

Organizace Asia Maritime Transparancy Initiative nicméně uvádí, že na Fiery Cross Reef byly vybudovány také radarové stanice a další komunikační zařízení. Přistávací dráha může snadno sloužit i vojenským letadlům. Experti na satelitních fotografiích navíc odhalili opevněné objekty, zpevněné hangáry nebo instalace s raketovými systémy a dalšími zbraněmi.

Čína v milém roce vyslala na ostrov lodě, které se mají účastnit záchranných misí. Ve stejném roce byla nicméně čínská pobřežní stráž integrována do armádních struktur a nyní funguje pod přímým vojenským velením.

Za militarizaci oblasti kritizoval Peking i australský ministr obrany. „Stavba a militarizace umělých prvků v Jihočínském moři, například, nezvýšila regionální důvěru v čínské strategické úmysly,“ řekl v pondělí v Singapuru. „Naopak, zvýšila obavy.“

Témata:  Čína Peking Jihočínské moře válka armáda Senát USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy