reklama

Nyní je v Morii více než 8000 lidí, tábor byl přitom koncipován pro asi 3 tisícovky migrantů. Lékaři bez hranic se během posledních několika měsíců stali svědky eskalace každodenního násilí v Morii a pracovníci organizace ošetřili mnoho obětí sexuálního násilí, které se vyskytuje v táboře a jeho okolí, uvádí ve své nové zprávě MSF.

Velká část napětí je způsobena přeplněním a nelidskými životními podmínkami. V hlavní oblasti tábora Moria a v Olive Grove, neformálním rozšíření tábora, připadá 72 lidí na jednu fungující toaletu a 84 osob jednu na funkční sprchu. To je hodně málo v porovnání s doporučenými humanitárními standardy v mimořádných situacích.

Lidé, kteří požádali o azyl, jsou tu drženi v měsíce nebo i roky bez bližších informací o svých žádostech a organizace MSF se obává, že tato dlouhá nejistota spojená s nešťastnými životními podmínkami v táboře vážně ovlivňuje duševní zdraví obyvatel. „Klinika péče o duševní zdraví MSF v Mytilene na ostrově Lesbos přijímá nejtěžší případy špatného duševního zdraví a v současné době má plnou kapacitu,“ varuje humanitární organizace.

„Duševní zdraví lidí se na Lesbosu drasticky zhoršuje. Problém je v tom, že řada těchto lidí si prošla traumatizujícími zážitky. Dostali se do Evropy doufajíc v útočiště a důstojnost. Ale našli zde opak - více násilí a další nelidské podmínky,“ říká Giovanna Bonviniová, manažerka pro psychiatrické aktivity na klinice Mytilene.

„Jeden den k nám přišel mladý muž, který byl obětí sexuálního násilí. Byl přiveden na kliniku kamarádem, když měl právě psychotický záchvat. Má těžkou posttraumatickou stresovou poruchu a trpěl halucinacemi. Navíc se mu vracely vzpomínky. Během našeho dvouhodinového setkání vůbec nepřestal plakat,“ popisuje Bonviniová.

„Má strach z tmy a neustále se bojí, že bude v Morii napaden. Tým ho začal léčit, podstupuje intenzivní psychologické schůzky, takže je nyní stabilní. Ale nikdy nedosáhne velkého pokroku, pokud bude žít v Morii. Tady bude dál zamčený v koloběhu zoufalství a neštěstí,“ varují lékaři.

Lékaři bez hranic nyní dostávají týdně od ostatních nevládních organizací přibližně 15 až 18 doporučení kvůli pacientům s akutními psychickými problémy. Jsou mezi nimi i děti. Ale je to jen špička ledovce; žije tu mnoho lidí, kteří trpí závažnými duševními problémy, varují lékaři. A kapacity nestačí, protože MSF je jediná organizace, která v Morii poskytuje specializovanou péči o duševní zdraví.

„Většina těchto lidí jsou nově příchozí, kteří trpí psychotickými příznaky, mají halucinace, jsou zmatení a dezorientovaní a mají silné sebevražedné myšlenky nebo se už o sebevraždu pokusili," říká psychiatrička. Alessandro Barberiová.

Stále více problémů se navíc objevuje mezi dětmi. „V uplynulých čtyřech týdnech jsme také zaznamenali nárůst počtu nezletilých, kteří trpí intenzivními záchvaty paniky, sebevražednými myšlenkami. Někteří se pokusili o sebevraždu," říká doktorka Barberiová. „Úděsné životní podmínky a každodenní násilí v táboře Moria mají opravdu nepříznivý dopad na duševní zdraví našich pacientů a způsobují, že se u mnohách z našich pacientů vyvíjejí problémy s duševním zdravím.“

MSF proto vyzývá k tomu, aby se zranitelní lidé mohli přestěhovat z Morie do bezpečných ubytovacích zařízení. Organizace zároveň navrhuje další opatření, která by ulehčila přetíženému táboru.