Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový manévr? Macron zvažuje tajné vyhlášení referenda. Otázka? Nikdo neví

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Francouzský prezident Emmanuel Macron zvažuje vyhlášení referenda na 26. května, to znamená na den, kdy se ve Francii mají uskutečnit evropské volby. Informoval o tom ve svém dnešním nedělník Journal du Dimache. Opozice má výhrady, mluví o politickém „manévru“ a snaze „odvrátit pozornost“.

Referendum, ale o čem? Počkejme na konec „národních rozprav“

Ve snaze odvrátit zcela krizi „žlutých vest“, která sužuje celou Francie od poloviny loňského listopadu již po 12 týdnů, odhodlal se prezident Macron k možnosti vyhlásit referendem. Podle několika „vysoce postavených“ zdrojů, na něž se nedělník Journal du Dimanche (JDD) odvolává, zvažuje i možnost uskutečnit tuto „lidovou konzultaci“ dokonce i době, kdy jsou vyhlášeny ve Francii evropské volby, tedy v neděli 26. května. Ministerstvo vnitra, které by mělo referendum na starosti, již kontaktovalo tiskaře, aby zjistilo, zda je tato možnost reálná.

Prezidentu zbývá pouze několik dní, aby se rozhodl. „Je třeba se rozhodnout rychle, během jednoho týdne,“ cituje JDD svůj zdroj. Podle nedělníku Journal du Dimache je možnost, že toto referendum se uskuteční „velice vysoká“. Referendum, jež by mělo být výsledkem rozsáhlých „národních rozprav“, vláda a prezident organizují od nového roku v reakci na protestní hnutí „žlutých vest“. Vyvrcholit by tyto debaty měly v týdnu od 9. do 16. března tzv. Obecnými národními shromážděními, v nichž by měli být vylosovaní „občanští zástupci“.

Zatím ale není zcela jasné, jakou otázku by měla vláda prezident formulovat. Mezi těmi, které údajně připadají v úvahu, je například: „Souhlasíte s redukcí počtu poslanců?“ nebo „Je třeba omezit kumulaci mandátů v čase?“. Tyto úvahy byly ale již dříve předmětem diskusí mezi volebním týmem kandidáta Emmanuela Macrona a Demokratickým hnutím (MoDem) Françoise Bayroua, který se v dubnu připojil k Macronově podpoře. Diskuse o reformě republiky měla být součástí Kongresu obou komor paralewmntu ve Versaillském paláce, k čemuž kvůli protestům žřelezničářů nedošlo.

Nathalie Loiseauová, ministryně evropských záležitostí dnes v pořadu Grand Jury RTL-LCI-Le Figaro uvedla, že prezident se ještě zcela nerozhodl, nicméně, ona si přeje, aby tou otázkou byla nějaká „otázka evropská“. „Mohu vás ujistit,,“ řekla, „že dojde k silným odpovědím, jež vzejdou z této velké rozpravy.“ Je ale zatím „příliš brzo“ na to „o tom mluvit“, když veřejná debata ještě není u konce. Podle Élysejského paláce, sídla prezidenta, není ale dosud žádná otázka vyloučena. Prezident již během své cesty do Egypta, jak jsme informovali dříve, zvažoval „novou etapu“ proměny Francie a slíbil, že z hnutí „žlutých vest“ vyvodí „hluboké závěry“. „V příštích týdnech a měsících z toho vzejdou pevná odhodlání, která se promítnou do různých oblastí. Vidím to jako novou etapu v transformaci země," cituje prezidenta agentura Reuters.

Opozici varuje: „nový manévr“, „pozor na instituce“, a žádá „rozpustit parlament“

Opozice již dala najevo, že se nenechá tímto nový tahem prezidenta Macrona zcela vykolejit. Republikáni (LR) si dokonce přejí, aby byli součástí i této diskuse. Laurent Wauquiez, předseda Republikánů, ale varuje, aby součástí referenda nebyla otázky na „povahu institucí“, jakými mi byli právě témata o „počtu poslanců“ nebo „kumulace mandátů“. „Pozor na to, aby výsledkem velké debaty nebyla témata , která jsou zcela odříznuta od priorit, jež Francouzi požadují, a pozor na to, aby nebyl vytvářen dojem, že vše je již ve skutečnosti rozhodnuto,“ řekl dnes Wauquiez v jiném nedělním pořadu s názvem Le Grand Rendez-vous Europe 1-Les Echos-CNEWS.

Podle Wauquieze by tou otázkou, která by měla zaznít, mělo být například sdělení, že vláda i prezident jsou „připraveni angažovat se v boji proti rozhazování veřejných prostředků, položit základ ke snižování veřejných výdajů“. „Vrátíme peníze a peníze, které ušetříme půjdou ve formě snížení daní a snížení nákladů pro firmy,“ napovídá vládě předseda republikánů Wauquiez.

Podle Manuela Bomparda, ředitele kampaně Nepoddajné Francie (LFI), by měl Macron zohlednit otázku uzákonění „občanských referenden“ tzv. RIC, a snížit povinné platby sociálních dávek u malých penzí. „Problémem je, co si vybere za otázky, které Francouzům hodlá položit? To nemůže být jenom prezident republiky, jinak by to byla jen další další zpackaná věc navíc,“ upřesnil.

Marine Le Penová, předsedkyně Národního sdružení (RN) , považuje rozhodnuté šéfa státu především za „manévr“, jakým chce „odvrátit pozornost“ k závažných témat. S vyhlášením referenda ale principiálně souhlasí. „Referendum, ano, já jsme vždy pro referendum,“ řekla dnes v televizi BFMTV. Neopomněla zdůraznit, že současný postup Macrona je veden „panikou“ a snahami vidět za vším „komplot“.

Reagovala tím na čtvrteční vyjádření Macrona, které v Élysejském paláci přednesl před několika žurnalisty, které si pozval, při němž naznačil, že jsou „žluté vesty“ řízeny ze „zahraničí“, míněna tím již dříve obviňovaná Ruská federace. Macron již několikrát dal najevo, že nepřijme například zástupce francouzského vysílání ruské televize Russia Today. „Je to on, který vrhá žluté vesty proti pořádkových silám a neodpovídá ve skutečnosti na znepokojení, na požadavky francouzského lidu,“ zopakovala Le Penová na BFMTV svůj postoj.

Ideální by podle Le Penové bylo, aby došlo ke změně volebního systému na „integrálně proporční“, stejně jako ke „snížení počtu poslanců“, a byla zavedena „iniciativa občanských referend“. To ale předpokládá rovněž „oznámit rozpuštění Národního shromáždění a vypsání předčasných voleb“, aby „Francouzi mohli zvolit nové Národní shromáždění, jež bude zastupovat celek politického spektra“. „Pokud to prezident udělá, a k tomu ho vybízím na měsíc prosinec, nebudou manifestace. O tom jsem přesvědčena,“ řekla.

Konzultace začnou hned v týdnu

Podle sdělení jednoho poslance republikánů, jehož cituje list Le Figaro, bude rozhodnutí „přijato rychle“. Existují lhůty, a připravit volby, trvá administrativně až „osm měsíců“. Prezident Emmanuel Macron od začátku příštího týdne hodlá téma referenda nastolit jako otázku při konzultacích s opozičními stranami, které je připraven přijmout v Élysejském paláci.

V pondělí ráno to již budou Gilles Le Gendre, parlamentní předseda Macronova hnutí Republiky na pochodu (LREM) a Christian Jacob, předseda republikánů tamtéž. Předsedové Jean-Luc Mélenchon z Nepoddajné Francie (LFI) a Marine Le Penová z Národního sdružení (RN) budou přijati ve středu.

Témata:  Emmanuel Macron Francie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy