reklama

Metropolita Epifanij I. byl v neděli v Kyjevě slavnostně intronizován, tedy uveden do funkce. Završil se tak proces vzniku nové Pravoslavné církve Ukrajiny.

Obřad inaugurace, který se konal v kyjevské katedrále svaté Sofie, byl proveden dvěma ukrajinskými biskupy a pařížským metropolitou Emanuelem. Podle katolické agentury KNA však na slavnostní události chyběly delegace zastupující většinu světových pravoslavných církví.

Pravoslavná církev Ukrajiny v sobě sloučila Ukrajinskou pravoslavnou církev Kyjevského patriarchátu a Ukrajinskou autokefální pravoslavnou církev. V zemi nadále působí Ukrajinská pravoslavná církev Moskevského patriarchátu, která tvoří autonomní součást Ruské pravoslavné církve.

Ukrajinský parlament v polovině ledna přijal zákon, podle kterého se mají jednotlivé farnosti rozhodnout, jak se vypořádají s převody majetku. Velkou část nemovitostí totiž historicky vlastní církev navázaná na Moskvu. Podle Porošenka má toto opatření zabránit „krveprolití“.

Moskva již v listopadu 2018, kdy byla mezi Porošenkem a konstantinopolským patriarchou Bartolomějem I. podepsána první dohoda o samostatnosti, reagovala ostře. Minulý rok ruská pravoslavná církev zpřetrhala pouta s ekumenickým patriarchátem v Istanbulu.

Prezident Vladimír Putin obvinil ukrajinskou vládu, že se pobuřujícím způsobem míchá do církevních záležitostí. Rozkol církví podle něj posílil „nevraživost a netoleranci“ a byl výsledkem „boje o moc“. Varoval také, že si Rusko vymiňuje „právo reagovat, a že udělá vše potřebné pro ochranu lidských práv, včetně práva na svobodu vyznání.“

Pro Petra Porošenka byl vznik samostatné církve jedním z nejdůležitějších cílů. „Toto je církev bez Putina, církev bez patriarchy Kirilla, církev bez modliteb za ruskou vládu a ruská vojska, protože Kreml a ruská vojska zabíjejí Ukrajince,“ prohlásil na jejím ustavujícím sněmu.

Oponenti mu však vyčítají, že je vznik církev jen součástí jeho předvolební kampaně. Podle stanice Deutsche Welle dávají prozatím průzkumy větší šanci bývalé premiérce Julii Tymošenkové. Prezidentské volby se na Ukrajině budou konat 31. března.