reklama

Paříž se rozhodla zadat kontrakt na hypersonický kluzák, který by mohl dosahovat rychlosti 6000 kilometrů za hodinu. „Mnoho států je získává a my máme know-how na to je vyvinout,“ oznámila nedávno francouzská ministryně obrany Florence Parly. „Nemůžeme si déle dovolit vyčkávat,“ sdělila podle serveru Strait Times Parly.

Projekt je nazvaný V-MaX, tedy „experimentální manévrovatelný prostředek“. Podle magazínu National Interest je součástí modernizace francouzského jaderného arzenálu. Již před několika lety začala Paříž pracovat na nové střele vzduch-země, která by měla být schopna dosáhnout hypersonické rychlosti, tedy vyšší než Mach5.

Hypersonický kluzák je zbraň, která může být za pomoci běžných balistických raket vynesena na hranici atmosféry, odkud se spustí a zamíří ke svému cíli. Na rozdíl od balistických raket, které po vypuštění sledují předem určenou trajektorii, by mělo být nové zbraně výrazně těžší, ne-li nemožné, zastavit. Právě proto je kladen veliký důraz na jejich ovladatelnost.

„Cílem je vysoká rychlost a skvělá ovladatelnost,“ vysvětluje zpráva francouzské obranné agentury DGA. „Tím se liší od balistické trajektorie. Poté, co je dosažena původní rychlost, můžeme ji i letovou hladinu různě upravovat, zvyšovat a snižovat, zatáčet doprava a doleva, vytvářet trajektorii, kterou je těžší zachytit.“

Přestože má Francie již nějaké zkušenosti s vývojem hypersonických střel, stanovení termínu 2021 se zdá poměrně ambiciózní. „Pro Francii představuje vývoj a nasazení zařízení, které zvládne vydržet hypersonickou rychlost, enormní výzvu,“ uvedla francouzská tisková agentura Agence France-Presse.

To si uvědomuje i francouzská vláda. Sekretariát národní obrany a bezpečnosti, vládní orgán, který se na meziministerské úrovni zabývá bezpečnostní problematikou, varoval, že „k prvnímu použití pravděpodobně nedojde v následujících několika letech, a i tak bude omezeno v ohledu letové délky, přesnosti a hmotnosti nákladu.“