Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záplavy v Austrálii mají na svědomí minimálně dva lidské životy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

V australském městě Townsville, které postihly silné záplavy, byla nalezena těla dvou mužů. Podle tamních úřadů zasáhla město stoletá voda. Za posledních deset dnů tam napršel více než metr srážek, což odpovídá ročnímu průměru regionu.

Zatímco se jiné části Austrálie potýkají s extrémním horkem, ve městě Townsville, které leží ve státě Queensland, museli lidé bojovat se záplavami.

Townsvillské úřady nyní potvrdily jejich první oběti. Těla dvou mužů byla objevena v místním parku. Policie zatím nepotvrdila, zda se jedná o dvě osoby, které byly od pondělí pohřešovány.

Ve městě byly zaplaveny tisíce domů, na evakuaci lidí z nižších poloh se podílejí také dobrovolníci. Podle stanice BBC bylo do vyšších poloh přemístěno více jak 1100 obyvatel. Od neděle také záchranáři pomohli přinejmenším 19 lidem, které voda uvěznila v jejich nemovitostech.

V neděli musely úřady otevřít hlavní městskou přehradu, která byla v důsledku mohutných dešťů naplněna na dvojnásobek své kapacity. Po otevření propustí se do koryta řeky začalo valit dalších 1900 krychlových metrů vody za vteřinu.

Australský premiér Scott Morrison, který do postiženého města dorazil, pochválil místní úřady za způsob, jakým se s extrémní situací vyrovnaly. „Vím, že byla dnes odpoledne potvrzena dvě úmrtí, ale rozsah provedené evakuace byl mimořádný výsledek,“ sdělil rádiové stanici 2GB.

Sdělil také, že budou do města letecky dopraveny zásoby jídla, vody a dalších potřeb a obyvatelé budou moci požádat o finanční příspěvek ve výši až 1000 australských dolarů. „Bude to velký úklid. Bude to těžká práce, ale (místní) komunita je velice silná,“ řekl médiím.

Meteorologové však varují, že by v následujících dnech mohly opět přijít deště a situaci zhoršit. Queensland je zvyklý na monzunové deště, počasí z posledních dnů však bylo skutečně extrémní. „Nikdy jsme něco takového nezažili,“ řekl starosta Townsville.

#IMPORTANT latest advice is to move to higher ground now if you can. Those of you already safe, let this be a lesson as to why it's not a good idea to walk around in flood waters in North Queensland ??? #townsvillefloods2019 #townsvillefloods https://t.co/FIEsuaF3xB

— Clare Armstrong (@ByClare) February 3, 2019

V zaplavených oblastech byli navíc spatřeni krokodýli, jedovatí hadi a další vodní živočichové. Úřady proto obyvatele varovaly, aby dbali zvýšené opatrnosti.

Témata:  Austrálie voda počasí Queensland záplavy déšť

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy