Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Himalájské ledovce to mají spočítané, obávají se vědci. Důsledky přitom mohou být katastrofální

Himaláj
Himaláj
Foto: Dave Hart

Nová studie varuje před kritickou situací, ve které se nacházejí himalájské ledovce. I v případě, že by se podařilo nárůst teploty v tomto století udržet na 1,5 stupních Celsia, zmizí do roku 2100 36 % jejich hmoty. Na vodě z ledovců přitom přímo závisí 250 milionů lidí v okolí a více než miliarda a půl dalších na tyto zdroje spoléhá nepřímo.

Vědci varují, že pokud nedojde k radikální a rychlé redukci emisí CO2, mohou do konce století roztát až dvě třetiny ledovců v pohořích Himaláj a Hindúkuš. Ty přitom představují největší světové zásoby vody, s výjimkou ledovců na obou světových pólech.

Pokud globální teplota vzroste do konce století o 2 stupně Celsia, roztaje polovina těchto velikánů. I omezení růstu na 1,5 stupňů, po kterém odborníci a aktivisté volají, bude znamenat ztrátu 36 % ledovců v oblasti.

„Tohle je klimatická krize o níž jste neslyšeli,“ řekl podle BBC Philippus Wester z Mezinárodního centra pro integrovaný horský rozvoj (ICIMOD) a hlavní autor zprávy. „Dopad na lidi v oblasti, již dnes jednom z nejkřehčích horských regionů, bude zahrnovat zhoršenou kvalitu vzduchu i nárůst četnosti extrémních jevů počasí,“ vysvětlil. „Ale nejtvrdší dopad budou mít změněné průtoky řek v před-monzunovém i monzunovém období, které vyvedou z rovnováhy městské zásobování vodou, jídlem i energií,“ dodal.

Přímo zasažení budou lidé v zemích jako je Čína, Indie, Nepál, Pákistán nebo Afghánistán. Vědci však upozorňují, že ledovce zásobují vodou hned deset z nejdůležitějších světových říčních systémů. Řeky jako Ganga, Indus, Žlutá řeka, Mekong a další mají svůj původ právě v horských ledovcových oblastech. V údolích a na jejich březích žije 1,65 miliardy obyvatel, které tání ledovců nepřímo zasáhne.

„Voda je téma, které se prolíná se spoustou dalších záležitostí ovlivňujících ne jen horské komunity, ale i miliony lidí žijících po proudu,“ vysvětlil doktor Hamisch Pritchard z British Antartic Survey. „Tato zpráva zdůrazňuje, jak ústup sněhu a ledu ovlivní chování řek, nejprve zvětšením jejich průtoku v jarních a letních měsících příštích let, dokud sníh neodtaje,“ dodal.

„Pro mě je zajímavá otázka co se stane v povodí řek, až nepřijdou dostatečně silné deště? Bez ledových rezerv v horách, které podporují průtok, budou období sucha pro lidi žijící po proudu tvrdší,“ obává se Pritchard a přidává geopolitický rozměr hrozby. „V tomto regionu je voda horkým politický, ekonomickým a každodenním tématem již dnes a tvrdší období sucha mohou zafungovat jako šok pro již dnes nestabilní systém.“ Někteří odborníci již delší dobu varují, že lidstvo v budoucnu zažije války o vodu. Tato nová studie dodává hrozícímu scénáři na naléhavosti.

Témata:  ledovec globální oteplování řeky voda klimatická změna Himaláje vědci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy